Πώς η NSA αποσπά πληροφορίες για μας μέσα από τις δωρεάν εφαρμογές που κατεβάζουμεx
Τελειωμό δεν έχουν οι ιστορίες παρακολούθησης που αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και η GCHQ της Βρετανίας, συλλέγουν προσωπικά δεδομένα.
Μετά από ένα άρθρο του Βρετανικού Guardian για το πώς παρακολουθούνται όσοι παίζουν Angry Birds, η New York Times προχώρησε την έρευνα σε νέα δεδομένα, αναφέροντας πως σύμφωνα με έγγραφα από το αρχείο του Edward Snowden, η NSA λειτουργεί με δύο τρόπους σε σχέση με τις εφαρμογές.
Είτε παρεμβαίνει κατευθείαν στα δεδομένα παραμετροποίησης της κάθε εφαρμογής στην οποία έχει (της δίνουν) πρόσβαση, είτε παρεμβαίνει τεχνικά ανάμεσα στην εφαρμογή και τις πληροφορίες που λαμβάνουν οι διαφημιστές που προβάλλονται μέσα από αυτή και συλλέγει στοιχεία. Τι στοιχεία; Τόσο γενικά, όπως το φύλλο ή η ηλικία σας, όσο και συγκεκριμένα, όπως οι τοποθεσίες που έχετε επισκεφτεί.
Όπως αναφέρει το digitallife, όταν κατεβάζoυμε μία εφαρμογή στη συσκευή μας, μας ζητά διάφορα τέτοια στοιχεία για τα οποία δίνουμε την συγκατάθεσή μας, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας τα ζητά. Για παράδειγμα, γιατί μία εφαρμογή «φακού» να ζητά πρόσβαση στις τοποθεσίες μας; Η πιο απλή απάντηση είναι πως οι «δωρεάν» εφαρμογές βγάζουν χρήματα από τις διαφημίσεις που προβάλλονται και η ένδειξη της τοποθεσίας μας, εξασφαλίζει στους διαφημιστές ότι εμείς, εδώ, στην Ελλάδα, θα δούμε Ελληνικές διαφημίσεις. Η NSA βρήκε τρόπο να το εκμεταλλευτεί αυτό και ως αποτέλεσμα, συλλέγει και αυτά τα στοιχεία για όλους τους χρήστες σε όλο τον κόσμο.
Στα έγγραφα που διέρρευσαν χρησιμοποιείται για παράδειγμα η εφαρμογή του δημοφιλούςAngry Birds. Η Rovio, η Φινλανδική εταιρεία που αναπτύσσει το παιχνίδι έβγαλε ανακοίνωση με την οποία λέει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έχει παραχωρήσει στοιχεία χρηστών της εφαρμογής στις Αμερικανικές Αρχές, ούτε σε καμία μυστική υπηρεσία σε κανένα μέρος του κόσμου.