Πώς το AI μπορεί να κάνει τη μπαταρία του laptop σου να αντέχει περισσότερο

Πώς το AI μπορεί να κάνει τη μπαταρία του laptop σου να αντέχει περισσότερο

Η τεχνολογία AI έχει επηρεάσει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους. Γνωρίζατε όμως ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών του φορητού υπολογιστή σας;

Δεν υπάρχει άλλωστε τίποτα χειρότερο ενώ δουλεύετε με το λάπτοπ σας ή απολαμβάνεται το online gaming με τους φίλους σας να βλέπετε την ένδειξη «εξαντλημένη μπαταρία», αναζητώντας πρίζα για την φόρτιση του.

Η Intel αποκάλυψε στο πρόσφατο συνέδριο Hot Chips ότι τα τσιπ Meteor Lake, θα μπορούν να κάνουν χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση της ισχύος και τη μετάβαση μεταξύ ενεργών και χαμηλής κατανάλωσης καταστάσεων.

Η εταιρεία το αποκαλεί «Intel Energy Efficiency Architecture» και το σύστημα ισχύος που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να ανοίξει το δρόμο του σε μελλοντικά προϊόντα.

Για τη βελτίωση της απόδοσης, η συνήθης προσέγγιση περιλαμβάνει την παροχή πρόσθετης ισχύος στον επεξεργαστή. Αυτό επιτρέπει στον επεξεργαστή να λειτουργεί με υψηλότερη ταχύτητα, ολοκληρώνοντας έτσι τις εργασίες πιο γρήγορα. Ωστόσο, η CPU πρέπει να καθορίσει πότε ολοκληρώνεται μια εργασία πριν μεταβεί τον επεξεργαστή σε λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης. Αυτή η έννοια αναφέρεται ως Δυναμική Κλιμάκωση Τάσης και Συχνότητας (DVFS). Το ζήτημα με τη διαχείριση ενέργειας είναι ο καθορισμός της βέλτιστης συχνότητας στην οποία θα λειτουργεί ο επεξεργαστής.

Ο αλγόριθμος θα έχει την ικανότητα να κατανοεί και να προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο ένας χρήστης ανοίγει μια ιστοσελίδα, σαρώνει το περιεχόμενό της, ολοκληρώνει την αλληλεπίδραση και προχωρά στην επόμενη εργασία. Αυτός ο αλγόριθμος έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες άλλες δραστηριότητες. Αυτό που το ξεχωρίζει είναι ότι ο αλγόριθμος έμαθε αυτόνομα αυτές τις διαδικασίες, εξάγοντας μικρά μοτίβα συμπεριφοράς που ξεπερνούν το επίπεδο λεπτομέρειας που είχε αρχικά προγραμματίσει η Intel.

Κλείσιμο
Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, οι επεξεργαστές Meteor Lake θα προσφέρουν επίσης βελτιωμένη απόκριση έως και 35%, όπως μετράται με το χρόνο που χρειάζεται για τη μετάβαση της CPU σε κατάσταση υψηλής ισχύος.

Αλλά και στην αντίστροφη μετάβαση, σε στάθμη χαμηλής κατανάλωσης, το σύστημα βελτίωσε την κατανάλωση έως και 15%, σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα διαχείρισης. Έτσι, η ενέργεια της μπαταρίας μπορεί να επαυξηθεί έως και 15% ή και περισσότερο, δεδομένης της μειωμένης διάρκειας που ο επεξεργαστής παραμένει σε στάθμη υψηλής κατανάλωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC