Σειρά Lumia: Νέα εποχή για τη Nokia ή απλά η αρχή του τέλους? 

Σειρά Lumia: Νέα εποχή για τη Nokia ή απλά η αρχή του τέλους? 

Η άφιξη της σειράς Lumia, της πρώτης σειράς κινητών τηλεφώνων της Nokia με το λειτουργικό σύστημα Windows Phone, είναι πλέον γεγονός. Η … πώληση των Lumia έχει ήδη ξεκινήσει στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, ενώ οι πρώτες συσκευές αναμένεται να φτάσουν  στη χώρα μας κατά τους πρώτους  μήνες του 2012.

Η ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών κολοσσών ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο του 2011 προκαλώντας ποικίλα σχόλια, από την ένθερμη υποστήριξη ως την  πλήρη απαξίωση. Η συμφωνία προέβλεπε πως Windows Phone θα αντικαθιστούσαν σταδιακά το Symbian, το πεπαλαιωμένο λειτουργικό σύστημα  της Nokia, το οποίο όμως διατηρούσε έως πρόσφατα τα πρωτεία της  αγοράς των smartphones.

Η Nokia δεν είναι ο μοναδικός κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Οι πρώτες συσκευές με Windows Phone έκαναν την εμφάνισή τους κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010, αλλά οι ως  τώρα πωλήσεις τους είναι απογοητευτικές. Αξίζει να αναφέρουμε πως  κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011 τα Windows Phone κατείχαν μόλις  το 2% της αγοράς των λειτουργικών συστημάτων για smartphones, επισκιασμένα από το Android της Google και το iOS της Apple, τα οποία κατείχαν το 44% και το 17% της αγοράς αντιστοίχως. Ακόμα και το Symbian, το προς αντικατάσταση λειτουργικό σύστημα της Nokia, κατείχε το 22% της αγοράς, παρόλη τη σταδιακή πτώση των πωλήσεων από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Γεγονός είναι πως  η μεταβατική περίοδος, δηλαδή οι εννέα  μήνες από την ανακοίνωση της  συμφωνίας μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συσκευών Nokia Windows Phone, έβλαψαν το κύρος αλλά και τις πωλήσεις της Nokia. Η πάλαι ποτέ κραταιά  εταιρεία εκθρονίστηκε από τη Samsung και την Apple, χάνοντας τη θέση της ως πρώτη κατασκευάστρια smartphones παγκοσμίως.

Στο διάστημα αυτό, οι παγκόσμιες πωλήσεις των smartphones της Nokia συρρικνώθηκαν από 24 εκατομμύρια συσκευές το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε μόλις 17 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο, διεκδικώντας ένα σαφώς μικρότερο κομμάτι της πίτας.  Τώρα, η έλευση της πρώτης «πραγματικής συσκευής Windows Phone», όπως ανέφερε ο Stephen Elop, Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia κατά την επίσημη παρουσίαση της σειράς Lumia, καλείται να αναστρέψει το κλίμα και να δώσει νέα  πνοή στην παραπαίουσα Nokia. Η αποστολή είναι δύσκολη, μιας και οι δύο εταιρείες έχουν να αντιπαλέψουν τον  έντονο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και το κακό όνομα που έχει αποκομίσει η Microsoft μετά από 10 χρόνια άκαρπων προσπαθειών στον τομέα  της κινητής τηλεφωνίας.
Σύμμαχοι της σύμπραξης  αυτής αναμένονται να είναι οι καλές κριτικές που έχει εισπράξει ως τώρα η σειρά Lumia. Οι νέες συσκευές διαθέτουν εξαιρετική οθόνη, εύκολο χειρισμό και πρωτοποριακή ενσωμάτωση των επαφών του χρήστη με τα διάφορα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Στον αντίποδα, το λειτουργικό σύστημα Windows Phone υπολείπεται αρκετά των ανταγωνιστών του σε αριθμό, αλλά και ποιότητα εφαρμογών (mobile apps). Ένας ακόμα παράγοντας που ενδέχεται να δράσει ευεργετικά για τις πωλήσεις της σειράς είναι η πιθανή στροφή μεγάλων κατασκευαστών smartphones, όπως η Samsung και η HTC, σε νέα λειτουργικά συστήματα, σε μία προσπάθεια να μειώσουν την εξαιρετικά μεγάλη επιρροή του Android.

Το ζήτημα δεν  είναι πλέον αν σε ένα εξάμηνο  οι πωλήσεις των κινητών Windows Phone θα κυμανθούν στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις τωρινές. Η επιρροή της Nokia είναι αρκετή ώστε οι πωλήσεις των Lumia να είναι πολλαπλάσιες από αυτές των υπολοίπων κινητών Windows Phone, που προσφέρουν οι υπόλοιπες κατασκευάστριες εταιρείες. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο η Nokia θα καταφέρει να ξεπεράσει τις προσδοκίες και να επανακτήσει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Μέσα στα μικρά, χρωματιστά κουτάκια των συσκευών Lumia διακυβεύεται το μέλλον της Nokia!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC