Σε ποιους τομείς εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι την τεχνητή νοημοσύνη -Τι φοβούνται

Σε ποιους τομείς εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι την τεχνητή νοημοσύνη -Τι φοβούνται

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων υποστηρίζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για αστυνομικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με νέα έκθεση του Πανεπιστημίου IE της Μαδρίτης που κοινοποιήθηκε στο CNBC.

Η έκθεση «European Tech Insights», η οποία μέτρησε τη στάση περισσότερων από 3.000 ανθρώπων στην Ευρώπη, διαπίστωσε ότι το 75% υποστηρίζει τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, όπως η αναγνώριση προσώπου και τα βιομετρικά δεδομένα, από την αστυνομία και τον στρατό για σκοπούς επιτήρησης.

Η έκταση της υποστήριξης αποτελεί ίσως έκπληξη, καθώς η Ευρώπη διαθέτει μερικούς από τους αυστηρότερους κανονισμούς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων στον κόσμο. Το 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων ή GDPR – ένα πλαίσιο που διέπει τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί αποθηκεύουν και επεξεργάζονται τις πληροφορίες των χρηστών.

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα για την παραβίαση των κανόνων. Σε μια εταιρεία που παραβιάζει τους νόμους του GDPR μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 4% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της ή 20 εκατομμύρια ευρώ (21,7 εκατομμύρια δολάρια), όποιο από τα δύο είναι το υψηλότερο ποσό.

«Δεν είναι σαφές ότι το κοινό έχει σκεφτεί τις επιπτώσεις αυτών των εφαρμογών [τεχνητής νοημοσύνης]», δήλωσε στο CNBC ο Ikhlaq Sidhu, κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου IE.

Το επίπεδο υποστήριξης για τη χρήση της ΤΝ σε καθήκοντα δημόσιας υπηρεσίας, όπως η βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας, ήταν ακόμη υψηλότερο, σύμφωνα με την έκθεση, φτάνοντας στο 79%.

Χειραγώγηση των εκλογών με τεχνητή νοημοσύνη

Παρά την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης σε θέματα δημόσιας διοίκησης και ασφάλειας, οι άνθρωποι φαίνεται να ανησυχούν πολύ περισσότερο για το ρόλο της στη δημοκρατική διαδικασία.

Η έκθεση του Πανεπιστημίου IE διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων (67%) φοβάται τη χειραγώγηση της ΤΝ στις εκλογές.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτής παραπληροφόρησης, με ορισμένους χρήστες να προσπαθούν σκόπιμα να χρησιμοποιήσουν ψευδείς πληροφορίες για να υπονομεύσουν τις απόψεις των άλλων. Μια βασική ανησυχία είναι ότι τα λεγόμενα deepfakes, συνθετικές εικόνες, βίντεο ή ηχητικά κλιπ που δημιουργούνται με τη χρήση ΤΝ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραποίηση των απόψεων των πολιτικών ή τη διάδοση άλλων ειδών παραπληροφόρησης.

Οι πλατφόρμες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Dall-E της OpenAI και το Midjourney της Stability AI, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εικόνων με λίγες μόνο γραμμές κειμένου, για παράδειγμα. Το CNBC επικοινώνησε με την OpenAI και τη Stability για σχόλια.

«Η τεχνητή νοημοσύνη και οι βαθιές απομιμήσεις είναι τα τελευταία παραδείγματα μιας τάσης παραπληροφόρησης και απώλειας της δυνατότητας επαλήθευσης», δήλωσε ο Sidhu στο CNBC. «Αυτή η τάση αυξάνεται από την αρχή του Διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των αλγορίθμων αναζήτησης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη».

Πράγματι, σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 31% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη επηρεάσει τις αποφάσεις τους για την ψήφο τους. Η έκθεση έρχεται καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, με την νυν αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να κατεβαίνει εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην ψηφοφορία που έχει οριστεί για τις 5 Νοεμβρίου.

Διαχωρισμός γενεών

Η έκθεση του Πανεπιστημίου IE διαπίστωσε επίσης ένα χάσμα γενεών στην Ευρώπη.

Περίπου το ένα τρίτο (34%) των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών θα εμπιστευόταν μια εφαρμογή με τεχνητή νοημοσύνη για να ψηφίσει συγκεκριμένους πολιτικούς. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 29% για τα άτομα ηλικίας 35 έως 44 ετών και μόλις στο 9% για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC