Ερευνητές του Princeton University προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω στην τεχνολογία ανίχνευσης της ανθρώπινης σκέψης, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας “λειτουργική Μαγνητική … Τομογραφία (fMRI)”. Προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να γίνει αντιληπτό το ακριβές αντικείμενο που σκεφτόμαστε αλλά η κατηγορία του. Για παράδειγμα, εάν σκεφτούμε ένα ζώο δε θα μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς ποιο, αλλά σίγουρα δε θα μπερδευτεί με κάποια άλλη κατηγορία όπως τα λαχανικά.
Η τεχνολογία στηρίζεται στο γεγονός ότι όταν σκεφτούμε ή ακούσουμε μία λέξη, ο εγκέφαλος μας πραγματοποιεί σε αστραπιαία ταχύτητα πάρα πολλούς σχετικούς συνειρμούς. Εάν σκεφτεί κανείς τη λέξη “καρότο” συνήθως ο εγκέφαλος σκέφτεται το ίδιο το λαχανικό, ίσως κάποια φάρμα, ένα τρακτέρ, το πορτοκαλί χρώμα κλπ. Αυτή η ομάδα συνειρμών έχει το δικό της αποτύπωμα σε ένα fMRI με το οποίο δεν αναγνωρίζεται φυσικά το ίδιο το αντικείμενο, αλλά η κατηγορία του και στην προκειμένη περίπτωση τα λαχανικά. Να σημειωθεί ότι όλες οι συνειρμικές λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό παράγουν σχεδόν το ίδιο αποτύπωμα. Χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, οι επιστήμονες κατάφεραν να κατηγοριοποιήσουν μοτίβα τα οποία ήταν άγνωστα σε ορισμένα “σκαναρίσματα” του εγκεφάλου.
Το επόμενο βήμα είναι η αναγνώριση πιο εξειδικευμένων κατηγοριών όπως για παράδειγμα τα “λαχανικά ρίζας” αντί της γενικής κατηγορίας των λαχανικών.
“Εάν ανοίξουμε το δρόμο στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία μπορεί κανείς να φανταστεί ότι στο μέλλον θα είμαστε ικανοί να εξάγουμε τη σκέψη ανθρώπων που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, κάτι το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον αν το σκεφτούμε” τονίζει η ομάδα επιστημόνων.