Στροφή στην πυρηνική ενέργεια και από τη Google για την κάλυψη της AI
Η Google υπέγραψε νέα συμφωνία με την Kairos Power για τη χρήση μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR) για την τροφοδοσία των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης (AI), καθώς ο κόσμος αρχίζει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ευρείας υιοθέτησης της AI και ενός δικτύου που δυσκολεύεται να συμβαδίσει.
Η σύμπραξη θα είναι η πρώτη εταιρική συμφωνία που περιλαμβάνει την αγορά πυρηνικής ενέργειας από πολλαπλούς SMR και πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Με τον πρώτο αντιδραστήρα σε λειτουργία έως το 2030, η Google σχεδιάζει να επιστρατεύσει επιπλέον αντιδραστήρες κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.
Στα σχεδόν δύο χρόνια που ακολούθησαν την έναρξη της δημόσιας προεπισκόπησης του ChatGPT, το οποίο πιστώνεται με την έναρξη του ευρέως ενδιαφέροντος για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, η Microsoft και η Amazon έχουν αναγκαστεί να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους, καθώς η κατανάλωση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων και η χρήση άλλων φυσικών πόρων έχουν βρεθεί στο στόχαστρο.
Ο Ανώτερος Διευθυντής Ενέργειας και Κλίματος της Google, Michael Terrell, τόνισε τη σημασία της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι το δίκτυο χρειάζεται νέες πηγές ενέργειας για να υποστηρίξει τη συνεχή επέκταση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Περιέγραψε τη συνεργασία με την Kairos ως μια ευκαιρία για την επιτάχυνση της καθαρής, αξιόπιστης πυρηνικής ενέργειας και την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kairos Power, Mike Laufer, σχολίασε:
Με το να έρθει μαζί μας στη φάση της ανάπτυξης, η Google είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός πελάτης. Είναι ένας εταίρος που κατανοεί βαθιά την καινοτόμο προσέγγιση μας και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει.
Η Alphabet δεν είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία που εξετάζει την πυρηνική ενέργεια για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της, καθώς η Microsoft και η Amazon έχουν επίσης διερευνήσει δημοσίως τις δυνατότητες της πυρηνικής ενέργειας, με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να τη θεωρεί επίσης βιώσιμη λύση. Εκτός από την πυρηνική ενέργεια, η Google διαφοροποιεί επίσης τις ενεργειακές επενδύσεις της σε υπεράκτια αιολική, ηλιακή και γεωθερμική δραστηριότητα.
Δεν είναι μόνο η Google που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη σημαντική κατανάλωση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων, καθώς οι εταιρείες ενέργειας έχουν επίσης ενημερωθεί ότι πρέπει να προγραμματίσουν εκ των προτέρων την απορρόφηση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων AI, αλλιώς θα χάσουν έσοδα.