Συγκατάθεση με ένα κλικ μέσω του gov.gr – Ξεκίνημα με την ασφάλιση οχήματος

Συγκατάθεση με ένα κλικ μέσω του gov.gr – Ξεκίνημα με την ασφάλιση οχήματος

Την κατάργηση των μέχρι τώρα διαδικασιών κατάθεσης φυσικών εγγράφων, όπως τα αντίγραφα των δελτίων ταυτότητας ή των αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτου και κατ’ επέκταση την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη σε πλήθος υπηρεσιών επιδιώκει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρέχοντας πλέον την ευχέρεια της συγκατάθεσης με ένα κλικ μέσω του gov.gr για την ψηφιακή άντληση και διάθεση των δεδομένων των πολιτών όπου είναι απαραίτητο.

Η αρχή γίνεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου, όπου πλέον οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα σε φυσική μορφή στην ασφαλιστική εταιρεία της επιλογής τους. Αντίθετα, η διαδικασία θα μπορεί να υλοποιείται ψηφιακά, ο πολίτης να παρέχει τη συναίνεσή του μέσω του Gov.gr Wallet ή του gov.gr στην ειδοποίηση που θα λαμβάνει για την άντληση των στοιχείων από την ψηφιακή πλατφόρμα. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η καθημερινότητα του πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να ολοκληρώνει τη διαδικασία από το κινητό του τηλέφωνο, επιταχύνοντας τη διαδικασία σύναψης συμβολαίου. Το ίδιο και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα λαμβάνουν με ασφάλεια και βέβαια εγκυρότητα τα απαραίτητα στοιχεία του πολίτη και του οχήματος, μέσα από τα μητρώα του Δημοσίου στα οποία είναι ήδη καταχωρημένα. Οφέλη από τη νέα εφαρμογή προκύπτουν και το κράτος, το οποίο θα μπορεί πλέον να ξεκαθαρίσει π.χ. ποια οχήματα είναι ανασφάλιστα, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, μέσα από το μητρώο αυτοκινήτων.

 

Αυτή είναι η διαδικασία σύναψης συμβολαίου

Ειδικότερα για τη σύναψη ασφαλιστήριου συμβολαίου, αρχικά ο πολίτης θα επικοινωνεί με την ασφαλιστική εταιρεία της επιλογής του. Εν συνεχεία, η ασφαλιστική, αφού καταγράψει την επιθυμία του πολίτη να κάνει χρήση της νέας ψηφιακής υπηρεσίας μέσω του Gov.gr Wallet, ζητάει τα βασικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμός κυκλοφορίας οχήματος) για να ξεκινήσει την διαδικασία. Ακολούθως, ο πολίτης θα λαμβάνει ειδοποίηση (push notification) στο smartphone από το Gov.gr Wallet, ενημερώνοντάς τον ότι η ασφαλιστική εταιρεία ζητάει τη διάθεση των απαραίτητων στοιχείων, όπως η άδεια οχήματος, οδήγησης κλπ. Επιλέγοντας να συνεχίσει, ο πολίτης θα δίνει αρχικά τη συγκατάθεσή του για την «άντληση και προβολή» των προς διαβίβαση στοιχείων του στην οθόνη του smartphone, έτσι ώστε να ελέγξει την ορθότητά τους και εν συνεχεία με μια νέα συγκατάθεση θα επιτρέπει τη διαβίβαση αυτών των στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα της ασφαλιστικής εταιρείας. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία προς διάθεση δεν περιλαμβάνουν και εκείνα της συμπεριφοράς του οδηγού.

 

Η υλοποίηση που είναι ήδη έτοιμη, παρουσιάστηκε χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας, όπως και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για τη λειτουργία αυτής της δυνατότητας το μόνο που απομένει είναι η διασύνδεση των συστημάτων των ενδιαφερόμενων ασφαλιστικών εταιρειών με την πλατφόρμα.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, «η παροχή συγκατάθεσης αποτελεί τη βάση για το πως βλέπουμε την επόμενη ημέρα στη σχέση του πολίτη με το κράτος», σημειώνοντας ότι ανάλογες εφαρμογές αναμένονται σύντομα και σε άλλες περιπτώσεις. Ειδικότερα, στα επόμενα βήματα της εφαρμογής της συγκατάθεσης συμπεριλαμβάνεται το leasing ή η ενοικίαση αυτοκινήτου, αλλά και άλλες ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC