Τα προϊστορικά σκουλήκια των ωκεανών είχαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής

Τα προϊστορικά σκουλήκια των ωκεανών είχαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής

Ο βυθός των ωκεανών φαίνεται πως φιλοξένησε μια σιωπηλή επανάσταση που μεταμόρφωσε τη ζωή στη Γη.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, προϊστορικά σκουλήκια απελευθέρωσαν οξυγόνο τρυπώντας σε θαλάσσια ιζήματα, συμβάλλοντας έτσι σε μια έκρηξη της βιοποικιλότητας κατά τη διάρκεια της Ορδοβίκιας περιόδου, περίπου 490 εκ. χρόνια πριν. Για μια περίοδο 30 εκατομμυρίων ετών, τα προϊστορικά σκουλήκια ίσως ήταν οι πρωταγωνιστές σε μια από τις μεγαλύτερες μεταμορφώσεις της ζωής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ανακάλυψαν ότι η ανάμειξη ιζημάτων από σκουλήκια και άλλα ασπόνδυλα απελευθέρωσε οξυγόνο στον ωκεανό και την ατμόσφαιρα, ξεκινώντας την Έκρηξη της Βιοποικιλότητας της Ορδοβίκιας περιόδου.

Με την επανεξέταση της χημείας των αρχαίων ωκεανών, η ομάδα ενημέρωσε τα μοντέλα για να αναλύσει λεπτομερώς την αύξηση του οξυγόνου σε μια περίοδο εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών. Διαπίστωσαν ότι τα ιζήματα που αναμειγνύονται από σκουλήκια περιείχαν περισσότερο πυρίτη, ένα βασικό ορυκτό για τη συσσώρευση οξυγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ύπαρξη και ανάπτυξη ζωής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC