Τελικά γιατί έκλεισε το Megaupload;
Στις 19 Ιανουαρίου οι αρχές συνέλαβαν … τον ιδιοκτήτη του δημοφιλούς site διαμοιρασμού αρχείων, Megaupload και όπως ήταν αναμενόμενο πολλά site παρόμοιας δραστηριότητας έτρεξαν να αλλάξουν τουλάχιστον για την ώρα τις υπηρεσίες τους για να αποστασιοποιηθούν από το Megaupload.
Παρολα αυτά μια νέα θεωρία είδε το φως της δημοσιότητας, που θέλει το κλείσιμο του Megaupload να μην έχει και τόσο μεγάλη σχέση με τον πόλεμο κατά της πειρατείας στο διαδίκτυο.
Η θεωρία αυτή βασίζεται σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2011 το οποίο ανακοίνωνε με λεπτομέρειες το νέο κατάστημα μουσικής που δημιουργούσε το Megaupload με το όνομα Megabox, το οποίο θα αποδιοργάνωνε τη μουσική βιομηχανία μιας και θα επέτρεπε σε κάθε καλλιτέχνη άγνωστο και μη, να διανέμει τη μουσική του μέσα από εκεί χωρίς την παρέμβαση τρίτων και να κρατάει το 90% των κερδών του ή θα μπορούσε να χαρίζει τα κομμάτια του και να πληρώνεται από μία άλλη η υπηρεσία με το όνομα Megakey .
Φυσικά με την επισκεψιμότητα (180 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες 50 εκατ. από αυτούς να το επισκέπτονται σε καθημερινή βάση) που είχε το Megaupload υπήρχε μεγάλη πιθανότητα το Megabox και γενικότερα το επιχειρησιακό μοντέλο αυτό του Kim Dotcom να πετύχαινε μιας και μια εβδομάδα πριν το κλείσιμο του Megaupload και την σύλληψη του το site, ήταν 13ο σε επισκεψιμότητα στον κόσμο.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο ιδιοκτήτης του Megaupload, είχε περιγράψει το Δεκέμβριο του 2011 το Megabox ως ένα επερχόμενο ανταγωνιστή του iTunes το οποίο στη συνέχεια θα έδινε στη συνέχεια και ταινίες μέσα από το Megamovie το οποίο θα να ξεκινούσε τη λειτουργία του το 2012, πράγμα που θα μετέτρεπε το Megaupload από ένα site διαμοιρασμού αρχείων, σε ένα ολοκληρωμένο online multimedia player/store.
Όπως φαίνεται όμως, το Megabox καθώς και τα υπόλοιπα σχέδια που είχε ο Kim Dotcom δεν πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα αφού αυτός και πολλά ακόμα στελέχη του Megaupload περιμένουν να δικαστούν για κατηγορίες όπως εκβιασμούς, ξέπλυμα χρήματος, καθώς και φυσικά διανομή πειρατικού υλικού.