Το ΑΙ της Google κάνει πρόοδο στη γεωμετρία
Μάλλον με μαθητές του δημοτικού θα πρέπει να παρομοιάζουμε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ορισμένα από τα οποία δείχνουν να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στα μαθηματικά.
Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, το σύστημα AlphaGeometry της Google DeepMind (εταιρείας του ομίλου της Alphabet που ασχολείται με θέματα γεωμετρίας) κατάφερε να λύσει πολύπλοκες ασκήσεις γεωμετρίας.
Γενικά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τα έχουν βρει μπαστούνια με τα μαθηματικά, διότι όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί τους δεν υπάρχει πολύ διαθέσιμο υλικό πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν.
Το AlphaGeometry χρησιμοποίησε ένα γλωσσικό μοντέλο και μία “βιβλιοθήκη” λογικών κανόνων και συμβόλων και με αυτό τον συνδυασμό κατόρθωσε να λύσει τα προβλήματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτός ο διπλός μηχανισμός μιμείται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου όταν καλείται να λύσει παρόμοια προβλήματα.
Σύμφωνα με την Google, δόθηκαν στο AlphaGeometry 30 προβλήματα με βαθμό δυσκολίας αντίστοιχο εκείνων που αντιμετωπίζουν όσοι συμμετέχουν στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα. Το σύστημα κατόρθωσε να λύσει τα 25 εντός των χρονικών ορίων. Είναι μια πολύ καλή πρόοδος αν αναλογιστείς ότι το προηγούμενο σύστημα, το οποίο είχε κατασκευαστεί από τον Κινέζο μαθηματικό Γουεν Τσουν Γου το 1978 τα είχε βγάλει πέρα με δέκα προβλήματα.
Η εκπαίδευση του AlphaGeometry έγινε σε περίπου μισό δισ. σχήματα και διαγράμματα (που προφανώς δημιουργήθηκαν από υπολογιστές), τα οποία τροφοδότησαν τη “βιβλιοθήκη” του συστήματος. Στη θεωρία, η δυνατότητα επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων θα κάνει “ευφυέστερα” τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Υποτίθεται ότι αυτό ήταν η αιτία της πρόσφατης αναταραχής στην OpenAI, θυμίζουμε.