Το κυψελοειδές Starlink της SpaceX επιτυγχάνει ταχύτητα λήψης 17Mbps σε τηλέφωνο Android

Το κυψελοειδές Starlink της SpaceX επιτυγχάνει ταχύτητα λήψης 17Mbps σε τηλέφωνο Android

Μια νέα δοκιμή του κυψελοειδούς συστήματος Starlink της SpaceX δείχνει ότι οι δορυφόροι σε τροχιά μπορούν να παρέχουν ταχύτητα λήψης 17Mbps σε ένα smartphone στο έδαφος.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Elon Musk ανέβασε στο Twitter ένα τεστ ταχύτητας, το οποίο έδειχνε τις δυνατότητες λήψης της τεχνολογίας σε ένα μη τροποποιημένο τηλέφωνο Samsung Android. Η δοκιμή περιελάμβανε τη χρήση των δορυφόρων σε τροχιά για την παράδοση ενός αρχείου 60,3MB. Κατά τη διάρκεια της λήψης, οι κυψελοειδείς δορυφόροι Starlink ήταν σε θέση να επιτύχουν ρυθμό 15,6Mbps έως 17,2Mbps.

Το στιγμιότυπο οθόνης δείχνει ότι το κυψελοειδές σύστημα Starlink της SpaceX μπορεί να προσφέρει κάποιες ταχύτητες 4G LTE, αν και στο χαμηλότερο επίπεδο και 15% packet loss.

Ο Musk επεσήμανε επίσης ότι ο ρυθμός λήψης 17Mbps είναι δυνατός μόνο σε περιοχές με μικρή κάλυψη κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έχουν λιγότερες ραδιοπαρεμβολές. “Αυτή είναι η τρέχουσα μέγιστη ταχύτητα ανά δέσμη και οι δέσμες είναι μεγάλες, οπότε αυτό το σύστημα είναι αποτελεσματικό μόνο εκεί όπου δεν υπάρχει υπάρχουσα υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας”, ανέφερε σε ένα επόμενο tweet.

Ο αστρονόμος Τζόναθαν ΜακΝτάουελ προσθέτει ότι οι κυψελοειδείς δορυφόροι Starlink βρίσκονται επί του παρόντος σε τροχιά γύρω από τη Γη σε απόσταση 360 χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου 200 χιλιόμετρα κάτω από το τελικό ύψος λειτουργίας τους. Έτσι, οι μέγιστες ταχύτητες λήψης θα μειωθούν πιθανότατα μόλις οι δορυφόροι φτάσουν σε υψηλότερη τροχιά.

Παρόλα αυτά, η δοκιμή ταχύτητας δείχνει ότι το σύστημα Starlink της SpaceX για κυψελοειδή δίκτυα ξεπερνά τους άλλους παρόχους δορυφορικών υπηρεσιών στην παροχή δεδομένων σε κινητά τηλέφωνα. Για παράδειγμα, η Apple προσφέρει μια δορυφορική υπηρεσία Emergency SOS για iPhones, αλλά προς το παρόν περιορίζεται σε μηνύματα κειμένου.

Η SpaceX αναπτύσσει το σύστημα “Direct to Cell” Starlink, ώστε οι χρήστες να μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο ακόμη και σε νεκρές ζώνες κινητής τηλεφωνίας. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό τους σε μια περιοχή με καθαρή θέα στον ουρανό.

Πρόσφατα, η SpaceX έκανε επίσης επίδειξη του κυψελοειδούς συστήματος Starlink για την ανάρτηση ενός tweet και τη μετάδοση μηνυμάτων SMS από μη τροποποιημένα smartphones. Επί του παρόντος, η εταιρεία έχει μόνο έξι δορυφόρους “direct cell” σε τροχιά, αλλά σχεδιάζει να στείλει άλλους 840 από αυτούς τους επόμενους μήνες. Ο στόχος είναι να ξεκινήσει το κυψελοειδές σύστημα Starlink για τους χρήστες της T-Mobile αργότερα φέτος, πρώτα για να καταστεί δυνατή η αποστολή μηνυμάτων SMS, προτού επεκταθεί η υποστήριξη κλήσεων και διαδικτύου το 2025.

Η ανταγωνίστρια AT&T εργάζεται πάνω στο δικό της κυψελοειδές δορυφορικό σύστημα με την AST SpaceMobile, η οποία ήταν σε θέση να παρέχει ταχύτητα λήψης 14Mbps χρησιμοποιώντας το δικό της πρωτότυπο δορυφόρο πέρυσι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC