Το μέλλον των μπαταριών λιθίου

Το μέλλον των μπαταριών λιθίου

 

σημαντικές ανακαλύψεις που μπορούν να φέρουν επανάσταση στις μπαταρίες λιθίου καθώς θα γίνουν πιο αποδοτικές, με μικρότερο μέγεθος και κόστος. 

Μια νέα ουσία από πολυμερές, σε μορφή τζελ, έρχεται να αντικαταστήσει τον ευμετάβλητο και επικίνδυνο υγρό ηλεκτρολύτη που χρησιμοποιείται σήμερα στις περισσότερες μπαταρίες αυτού του είδους, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία νέων μπαταριών που θα έχουν μικρότερο μέγεθος, μεγαλύτερη ισχύ, μικρότερο κόστος και θα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στον χρήστη καθώς μειώνεται ο κίνδυνος υπερθέρμανσης τους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία, που κατασκεύασαν την μπαταρία αυτή, ελπίζουν ότι όταν η ανακάλυψη τους βρει εφαρμογές σε εμπορικά προϊόντα, θα οδηγήσει σε μικρότερους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σε πιο αποδοτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Μια ακόμη εξέλιξη για το μέλλον των συσσωρευτών, αποτελεί η εργασία ερευνητών του Εθνικού Εργαστηρίου, «Όουκ Ριτζ» των ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν πως από το διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο υλικό που αυξάνει την επιφάνεια των μπαταριών, διευκολύνει την φόρτιση, βελτιώνει την ισχύ και την ασφάλειά τους.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, σε σχέση με τις τωρινές μπαταρίες λιθίου, επιτυγχάνονται εντυπωσιακές βελτιώσεις στον χρόνο φόρτισης και την χωρητικότητα, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η φόρτιση του 50% της μπαταρίας σε μόλις έξι λεπτά, όταν στον ίδιο χρόνο θα είχε φορτιστεί μόλις το 10% μιας συμβατικής μπαταρίας λιθίου ιόντων, που βασίζεται στον γραφίτη. Οι μπαταρίες αυτές, θεωρούνται κατάλληλες για υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αν και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να βεβαιωθούν οι επιστήμονες ότι το νέο υλικό μπορεί όντως να αξιοποιηθεί σε βιομηχανική κλίμακα.

Τέλος, μια τρίτη εξέλιξη σχετικά με τις μπαταρίες λιθίου, αφορά την ανακάλυψη ενός νέου υλικού από καφέ θαλάσσια φύκια, που μπορεί να αξιοποιηθεί στα ηλεκτρόδια των μπαταριών, αυξάνοντας την ενεργειακή χωρητικότητά και ισχύ τους και, παράλληλα, εξαλείφοντας την ανάγκη για χρήση τοξικών ουσιών κατά την παραγωγή των σημερινών μπαταριών με βάση τον γραφίτη.

Η ανακάλυψη που έγινε από ερευνητές των αμερικανικών πανεπιστημίων Georgia Tech και Κλέμσον, μπορεί να οδηγήσει σε φθηνότερες, ισχυρότερες, πιο φιλικές στο περιβάλλον και μεγαλύτερης διάρκειας μπαταρίες λιθίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC