«Το μεγαλύτερο ψηφιακό μπλακ άουτ όλων των εποχών» -Επανέρχονται σιγά-σιγά τα συστήματα, το χάος παραμένει
Σε έναν κόσμο που εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία, ένα μπλακ άουτ σε ψηφιακά συστήματα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Αυτό ακριβώς έγινε σήμερα, μετά από ένα σφάλμα στα Windows, το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, το οποίο προκάλεσε παγκόσμιο χάος, καθηλώνοντας πτήσεις, ακυρώνοντας εισιτήρια, βγάζοντας offline συστήματα τραπεζών και επηρεάζοντας εθνικά συστήματα υγείας, μεταξύ άλλων.
Βέβαια, δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα, καθώς ήδη οι ειδικοί μιλούν για την «πιο σοβαρή βλάβη πληροφορικής που έχει δει ποτέ ο κόσμος».
Επανέρχονται σιγά-σιγά τα συστήματα μετά το ψηφιακό χάος, αλλά οι επιπτώσεις θα παραμείνουν αισθητές
Πλέον, σιγά-σιγά, οι υπηρεσίες επιστρέφουν στην κανονικότητα μετά τις τεράστιες διαταραχές νωρίτερα που έπληξαν -μεταξύ άλλων- τράπεζες, εμπορικά συστήματα και αεροπορικές εταιρείες.
Πριν από λίγο, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δήλωσε ότι η υπηρεσία RNS έχει αποκατασταθεί και λειτουργεί πλέον κανονικά.
Οι αεροπορικές εταιρείες αρχίζουν επίσης σιγά-σιγά να τίθενται σε λειτουργία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το χάος θα τελειώσει έτσι απλά. Οι επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις θα συνεχιστούν πιθανότατα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε ένα πολυάσχολο Σαββατοκύριακο καλοκαιρινών ταξιδιών.
Εξάλλου, και η Microsoft είπε ότι, παρόλο που αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα, οι επιπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν.
Χαμός σε παγκόσμιο επίπεδο
Από το ψηφιακό χάος δεν γλίτωσαν πολλοί: πτήσεις και τρένα έμειναν καθηλωμένα, το σύστημα των νοσοκομείων στη Βρετανία έπεσε σε χάος, έκλεισαν καταστήματα, ακυρώθηκαν εισιτήρια ποδοσφαιρικών αγόνων, τράπεζες και κανάλια τηλεόρασης βγήκαν εκτός δικτύου.
Οι αρμόδιες Αρχές σε πολλές χώρες άρχισαν τις συσκέψεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το καταστροφικό πρόβλημα, που έκανε τα Windows να κλείσουν απότομα, κλείνοντας, παράλληλα, τερματικά σε αεροδρόμια της Βρετανίας, σε μια μέρα με μεγάλη κίνηση επιβατών.
Ακυρώθηκαν 1.000 πτήσεις, έκλεισαν καταστήματα, εκτός αέρα κανάλια
Στη Βρετανία, ασθενείς δεν μπορούσαν να πάνε στο ραντεβού τους, καθώς δεν λειτουργούσε το σύστημα που τα κανονίζει, ενώ οι επιβάτες των τρένων ενημερώθηκαν ότι θα υπάρξουν σοβαρές καθυστερήσεις.
Μάλιστα, οι πτήσεις που ακυρώθηκαν σε διεθνές επίπεδο έφτασαν τις 1.000 και οι επιβάτες γέμισαν τους διαδρόμους αεροδρομίων, σε τεράστιες ουρές, σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και πολιτείες των ΗΠΑ.
Στην Αυστραλία έκλεισαν καταστήματα -ή δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, καθώς το σύστημα πληρωμών έπαψε να λειτουργεί-, ενώ σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ σταμάτησαν να λειτουργούν τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
Στο αεροδρόμιο του Τορόντο, το πιο πολυπληθές στον Καναδά, σημειώθηκαν πολλές καθυστερήσεις και ακυρώσεις.
Η Deutsche Bank είπε ότι είδε επιπτώσεις στην ερευνητική της πύλη από το μπλακ άουτ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες περιοχές.
Η S&P Global Market Intelligence ανέφερε επίσης ότι αντιμετωπίζει «προβλήματα εξυπηρέτησης σε πολλές πλατφόρμες της, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων Securities Finance». Η δήλωση της εταιρείας δεν διευκρίνισε ποια προϊόντα, υπηρεσίες ή δεδομένα επηρεάστηκαν.
Η United Airlines, η Delta, η American Airlines και η Spirit καθήλωσαν προσωρινά τις πτήσεις τους λόγω προβλημάτων επικοινωνίας. Στην Ευρώπη, αερομεταφορείς από τη Lufthansa έως την Air France-KLM και τη Ryanair δήλωσαν ότι οι δραστηριότητές τους διακόπηκαν.
Τραπεζίτες από το Χονγκ Κονγκ και το Λονδίνο έως το Ντουμπάι και τη Νότια Αφρική βρέθηκαν στο επίκεντρο της παγκόσμιας διακοπής, με συνέπεια ορισμένοι να μην μπορούν να συνδεθούν στα συστήματα υπολογιστών και άλλοι να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές.
Η UPS προβλέπει καθυστερήσεις στις παραδόσεις πακέτων.
Συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο ακύρωσαν διαδικασίες και κατέφυγαν στη χρήση χειρόγραφων αρχείων.
Τηλεοπτικά κανάλια, όπως το Sky News και το CBBC, έμειναν εκτός αέρα σήμερα το πρωί, ενώ ποδοσφαιρικοί σύλλογοι όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσαν στους οπαδούς τους ότι θα πρέπει να καθυστερήσουν την κυκλοφορία των εισιτηρίων των αγώνων. Εν τω μεταξύ, η ομάδα της Mercedes F1 δήλωσε ότι εργάζεται για να διορθώσει τυχόν προβλήματα πριν από τις δοκιμές για το GP Ουγγαρίας.
Πώς έγινε το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ
Η εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο CrowdStrike παραδέχτηκε ότι είναι υπεύθυνη για το σφάλμα που έπληξε τις εφαρμογές και τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft και δήλωσε ότι «έχει αναπτυχθεί διόρθωση». Η αμερικανική εταιρεία δήλωσε ότι προκλήθηκε από ένα «ελάττωμα που βρέθηκε σε μία μόνο ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου» και επέμεινε ότι το ζήτημα «δεν ήταν περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση».
Τα Windows είναι το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται περισσότερο στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι η διακοπή επηρεάζει σχεδόν κάθε τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας -με σούπερ μάρκετ και καφετέριες, συμπεριλαμβανομένων των Morrisons, Waitrose, B&Q και της αλυσίδας αρτοποιείων Gail’s, να μην μπορούν προηγουμένως να δεχτούν ορισμένες πληρωμές με κάρτα. Υπήρξαν ακόμη και προειδοποιήσεις ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να δουν καθυστέρηση στις πληρωμές τους.
Σήμερα έγινε αυτό που περιμέναμε το 2000 με το «Y2K», λένε ειδικοί
Ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας δήλωσαν ότι η διαταραχή είναι της κλίμακας που αναμενόταν από το Y2K ή το «Millennium Bug», μια συντόμευση στον προγραμματισμό των υπολογιστών που προβλεπόταν ότι θα προκαλούσε χάος καθώς το έτος άλλαζε από το 1999 στο 2000, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
«Δεν νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να το πούμε: αυτή θα είναι η μεγαλύτερη διακοπή της πληροφορικής στην ιστορία», δήλωσε ο Troy Hunt, σύμβουλος ασφαλείας, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό είναι ουσιαστικά αυτό για το οποίο όλοι ανησυχούσαμε με το Y2K, μόνο που αυτή τη φορά συνέβη πραγματικά».
Oι μηχανικοί παλεύουν μανιωδώς να αποκαταστήσουν τις υπηρεσίες και οι τιμές των μετοχών έπεσαν μετά από αυτό που ο Έλον Μασκ αποκάλεσε «τη μεγαλύτερη αποτυχία πληροφορικής που υπήρξε ποτέ».