Όπως αποκάλυψε η ίδια η Google σήμερα, έχει προχωρήσει σε εξαγορά εδαφικών εκτάσεων σε Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Σιγκαπούρη προκειμένου … να χτίσει τρία data centers σε αυτές τις τοποθεσίες. Θα πρόκειται για τα «πρώτα ιδιόκτητα data centers της Google στην Ασία» και θα λειτουργούν υπό την πλήρη έλεγχο της εταιρείας, δήλωσε ο Taj Meadows, διευθυντής του τμήματος Επικοινωνιακής Πολιτικής της εταιρείας για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.
Η εταιρεία έχει εξαγοράσει 2,45 εκτάρια γης στην περιοχή Jurong West της Σιγκαπούρης, 15 εκτάρια στην κομητεία Changua της Ταϊβάν και 2,7 εκτάρια στην περιοχή Kowloon του Χονγκ Κονγκ. Το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 100 εκατομύρια δολάρια Η.Π.Α. για έκαστο εκ των data centers σε Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ, στα οποία περιλαμβάνονται το κόστος της γης, η κατασκευή και ο τεχνικός εξοπλισμός. Στοιχεία για την επένδυση στη Σιγκαπούρη δε δόθηκαν στη δημοσιότητα. Επίσης, η Google δεν προσδιόρισε πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή στις παραπάνω τοποθεσίες, καθώς βρίσκεται ακόμη σε διαβουλεύσεις με τις τοπικές κυβερνήσεις και τους συνεργάτες της για την οριστικοποίηση του σχεδιασμού. Σε κάθε περίπτωση, οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες για λειτουργία μέσα σε ένα με δύο έτη από την έναρξη των εργασιών, εξαιρουμένων σημαντικών απροσδόκητων καθυστερήσεων.
Αυτήν τη στιγμή, στην Ασία περισσότεροι άνθρωποι από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου προστίθενται καθημερινά στους ήδη υπάρχοντες online πολίτες, γι’ αυτό και σύμφωνα με τη Google η λειτουργία νέων data centers εκεί είναι το επόμενο σημαντικό στάδιο στην επένδυση της εταιρείας στην περιοχή. Τα τοπικά data centers θα παρέχουν γρηγορότερη και πιο αξιόπιστη πρόσβαση στις διάφορες υπηρεσίες της, πρόσθεσε.
Η αυξητική τάση στην χρήση του Internet στην Ασία, ειδικά για καταναλωτικές εφαρμογές, επιβεβαιώθηκε και από τον Jun Fwu Chin, διευθυντή έρευνας του τομέα virtualization και data centers στο παράρτημα Μαλαισίας της IDC. Ένας μεγάλος αριθμός data centers έρχονται στην περιοχή καθώς υπάρχει ζήτηση από πολυεθνικές εταιρείες Internet και hosting για την εξυπηρέτηση των τοπικών πελατών αλλά και για την ικανοποίηση νομοθεσιών ορισμένων κυβερνήσεων που επιβάλλουν ο χειρισμός δεδομένων που αφορούν τους πολίτες τους να γίνεται τοπικά, δήλωσε ο Chin. Πρόσθεσε επίσης πως το κόστος δημιουργίας data centers στην Ασία τείνει να είναι χαμηλότερο από ο,τι στις Η.Π.Α.
Η Google λειτουργεί ήδη έξι ιδιόκτητα data centers στις Η.Π.Α., ένα στην Φινλανδία κι ένα στο Βέλγιο, σύμφωνα με το site της. Διατηρεί επίσης 15 γραφεία και χιλιάδες εργαζόμενους στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Παρ’ όλα αυτά, αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τοπικούς παίκτες της αγοράς. Στην Κίνα για παράδειγμα, βρίσκεται δεύτερη πίσω από τη Baidu, τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο Internet. Στην Ταϊβάν, Yahoo και Facebook είναι μπροστά από τη Google ως τα πιο επισκεπτομένα sites, σύμφωνα με την υπηρεσία web traffic Alexa. Το ίδιο και στο Χονγκ Κονγκ, ενώ εξαίρεση αποτελεί η Σιγκαπούρη, στην οποία η Google είναι μπροστά.