200 εκατομμύρια SMS την ημέρα ανέλυε η NSA

200 εκατομμύρια SMS την ημέρα ανέλυε η NSA

nsaΣε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση των Η.Π.Α έχουν εξελιχθεί οι υποκλοπές της NSA, καθώς μετά την αποκάλυψη για υποκλοπές από μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, όπως η Google και η Yahoo και την παρακολούθηση της θέσης εκατομμυρίων κινητών, η Guardian αποκαλύπτει ότι η Αμερικάνικη Υπηρεσία παρακολουθούσε και τα γραπτά μηνύματα χρηστών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Dishfire». 200 εκατομμύρια μηνύματα από όλον τον κόσμο μάζευε η NSA καθημερινά, από τα οποία γινόταν εξαγωγή δεδομένων, όπως τοποθεσίας, επαφών και αριθμών πιστωτικών καρτών. Την ίδια στιγμή, όπως γίνεται γνωστό, τη βάση δεδομένων αυτή χρησιμοποίησε και η Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών (GCHQ), για να συγκεντρώσει πληροφορίες για «μη ασφαλείς» επικοινωνίες των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πρόγραμμα «Dishfire» φαίνεται πως δεν είχε κάποιον τρόπο να στοχοποιεί ποια μηνύματα πρέπει να συγκεντρώσει και ποια όχι, αλλά μάζευε ότι μπορούσε. Παρ’ ότι τα 200 εκατομμύρια μηνύματα ημερησίως είναι ιδιαίτερα μικρή κίνηση, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 1,25% των μηνυμάτων που ανταλλάσσονται παγκοσμίως καθημερινά, η δυνατότητα του project να μπορεί να συλλέγει αλλά και να επεξεργάζεται 1 στα 100 γραπτά μηνύματα είναι αρκετά εντυπωσιακή από τεχνικής άποψης.

Σύμφωνα με την Guardian, το 2011, σε μια παρουσίαση της NSA με τίτλο «Γραπτά Μηνύματα SMS: Ένα χρυσωρυχείο προς εκμετάλλευση» , παρουσιάστηκε και ένα δεύτερο πρόγραμμα, το «Prefer». Με το «Prefer» η Υπηρεσία μπορούσε να χρησιμοποιεί πληροφορίες από αυτοματοποιημένα μηνύματα, αναπάντητες κλήσεις και ειδοποιήσεις περιαγωγής για να συλλέγει πληροφορίες για τις ταξιδιωτικές συνήθειες χρηστών ή τις κοινωνικές τους διασυνδέσεις. Οι επικοινωνίες πολιτών των Η.Π.Α έχουν αφαιρεθεί από τη βάση δεδομένων, κάτι που δεν ισχύει για τους πολίτες άλλων χωρών.

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α σε δηλώσεις του, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα προγράμματα παρακολουθήσεων της NSA , αλλά και ότι οι νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής απαιτούν την αναθεώρηση των ισορροπιών ανάμεσα στην εθνική ασφάλεια και τις απειλές κατά της ατομικής ελευθερίας. Επισήμανε ότι η συλλογή δεδομένων θα σταματήσει να γίνεται με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, μεταφέροντας τις βάσεις δεδομένων στα χέρια των εταιρειών τηλεπικοινωνίας ή σε κάποιον ανεξάρτητο φορέα και απαγορεύοντας την αναζήτηση δεδομένων στους αναλυτές, χωρίς όμως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Ζήτησε επίσης συμβουλές από τα αρμόδια όργανα για το πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση της βάσεως με τα τηλεφωνικά αρχεία, δίνοντας περιθώρια 60 ημερών για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ακόμα, πρότεινε και αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, ενώ θα σταματήσουν οι παρακολουθήσεις ηγετών ξένων κρατών.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC