Νέο είδος τσιπ υπόσχεται ακόμα ταχύτερους υπολογιστές

CMOS-silicon-nanophotonics-1-crop

Η αμερικανική εταιρεία πληροφορικής ΙΒΜ αποκάλυψε μια νέα τεχνολογία κατασκευής επεξεργαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, που επιτρέπει μέχρι και δεκαπλάσια βελτίωση στις δυνατότητες των σημερινών «τσιπ». 

Η καινοτομική νανο-φωτονική τεχνολογία CMOS (Integrated Silicon Nanophotonics) υπόσχεται μικρότερα και ταχύτερα τσιπ που θα αυξήσουν τις ικανότητες των μελλοντικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ιδίως των υπερ-υπολογιστών.

Η νέα τεχνολογία είναι συμβατή με τις υπάρχουσες, άρα δεν προϋποθέτει νέα εργαλεία και «αναστατώσεις» στις βιομηχανικές γραμμές παραγωγής, καθώς απαιτούνται απλώς μερικές προσθήκες.

Τα νέα τσιπ, που ενσωματώνουν τις οπτικές επικοινωνίες στο πυρίτιο (τα τρανζίστορ μοιράζονται το ίδιο υπόστρωμα πυριτίου με τις νανοφωτονικές διατάξεις), αποτελούν προϊόν των εργαστηρίων της ΙΒΜ μετά από δεκαετή έρευνα, σύμφωνα με το «New Scientist». Έτσι, το ίδιο πυρίτιο που συνιστά τα ηλεκτρικά κυκλώματα και τρανζίστορ μπορεί πια να χρησιμοποιηθεί, επίσης, για τη μετάδοση και τη μετατροπή φωτονίων μέσα στο τσιπ. 

Η νέα τεχνολογία αναμένεται να βελτιώσει δραστικά τις δυνατότητες των μελλοντικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ένα μόνο νανο-φωτονικό τσιπ μπορεί να μεταδώσει terabits δεδομένων ανά δευτερόλεπτο. 

Τα νανο-φωτονικά τσιπ είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν μελλοντικά, μεταξύ άλλων, και σε ποιοτικές παιχνιδο-κονσόλες για να αυξήσουν σημαντικά τη ροή των δεδομένων ανάμεσα στις κάρτες γραφικών και τους επεξεργαστές.

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στη συνδιάσκεψη SEMICON στο Τόκιο και έγινε στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος Exascale της ΙΒΜ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC