Το Twitter κατηγορείται ότι λογοκρίνει το WikiLeaks – και το αρνείται

wikileaks_twitter__1186248z

Η απουσία του #WikiLeaks από τα trending topics του Twitter σχολιάστηκε έντονα τις τελευταίες μέρες και υπήρξαν κάποιοι που ισχυρίστηκαν ότι η υπηρεσία λογοκρίνει το συγκεκριμένο hashtag.

Επίσημα το Twitter το διαψεύδει, αν όμως λάβουμε υπόψη τον θόρυβο που προκάλεσαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις του WikiLeaks, είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουμε ότι το #rappersthatmightbehomeless ή το #Vnezuelan♥Biebs υπήρξαν πιο δημοφιλή θέματα.

Μάλιστα, ένας blogger που υπογράφει με το όνομα Bubbloy χρησιμοποίησε την υπηρεσία Trendistic, η οποία εντοπίζει τα θέματα που συζητούνται περισσότερο στο Twitter. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλλεξε, ο όρος #WikiLeaks ξεπερνούσε στις 5 Δεκεμβρίου και τα 5 trending topics που εμφάνιζε εκείνη τη στιγμή το Twitter (#TheWalkingDead, #thingsimiss, #noonelikesyoubecause, #rappersthatmightbehomeless και #Vnezuelan♥Biebs).

image000ov

Επιπλέον, σύμφωνα με τα δεδομένα του, η τελευταία φορά που το #WikiLeaks υπήρξε trending topic ήταν στις 21 Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, το #cablegate ήταν trending topic κατά την περασμένη εβδομάδα, το ίδιο και αρκετοί άλλοι όροι σχετικοί με το θέμα, σε διάφορες χώρες του κόσμου. 

Μια πιθανή εξήγηση που ακούστηκε αναφέρει πως μπορεί τα tweets με θέμα το WikiLeaks να μην διαφοροποιούνται αρκετά ή να μην προέρχονται από τόσο πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, γι’ αυτό και δεν κατάφεραν να το κάνουν trending topic. Βέβαια, μια ματιά στα σχετικά tweets δείχνει πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον αμφισβητήσιμο. 

Εκπρόσωπος του Twitter πάντως, σε επιστολή που έστειλε στο Mashable, αρνείται κατηγορηματικά πως υπήρξε λογοκρισία από την πλευρά της υπηρεσίας. Επισημαίνει μάλιστα πως παρόμοιες διαμαρτυρίες είχαν πραγματοποιηθεί και για το hashtag #demo2010, που αφορούσε τις διαδηλώσεις των Άγγλων φοιτητών και μαθητών για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα Βρετανικά πανεπιστήμια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC