Αύξηση των επιθέσεων σε Android και Facebook!

Hackers_627_355

Οι πρώτοι 3 μήνες του 2011 υπήρξε μεγάλη αύξηση στις επιθέσεις στα Android λειτουργικά και στο Facebook.

Σύμφωνα με την Panda Security οι πρώτοι τρεις μήνες της χρονιάς σημείωσαν ιδιαίτερη δραστηριότητα στους ιούς και υπήρξαν και τρία σοβαρά γεγονότα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου: η πρώτη ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη επίθεση ενάντια στα Android κινητά τηλέφωνα, 2η η έντονη χρήση του Facebook, στη διανομή malware, καθώς και μια επίθεση από την Anonymous hacktivist group ενάντια στην ομοσπονδιακή εταιρία ασφάλειας HBGary.

Στις αρχές Μαρτίου έγινε η μεγαλύτερη επίθεση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα Android. H επίθεση αυτή προωθήθηκε από διάφορες κακόβουλες εφαρμογές στην αγορά του Android, το επίσημο κατάστημα εφαρμογών για το λειτουργικό σύστημα που έχει αναπτύξει η Google.

Σε τέσσερις μόλις μέρες οι εφαρμογές αυτές που εγκαθιστούσαν έναν Trojan, τις κατέβασαν πάνω από 50.000 χρήστες. το Trojan πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν ιδιαίτερα περίπλοκος και δεν έκανε μόνο υποκλοπές προσωπικών πληροφοριών από τα κινητά τηλέφωνα, αλλά κατέβαζε και εγκαθιστούσε, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των χρηστών και άλλες εφαρμογές στα κινητά τους.

Η Google, κατάφερε να εντοπίσει όλες τις κακόβουλες εφαρμογές μέσα στο on line κατάστημα και τις διέγραψε και από τα κινητά των χρηστών.

Οσον αφορά στο Facebook, ένας νεαρός 23χρονος από την Καλιφόρνια, κατάφερε να υποκλέψει λογαριασμούς e-mail και blackmail από τους χρήστες και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με 6ετή φυλάκιση.

Εν τω μεταξύ, το Anonymous cyber-activist group, υπεύθυνο για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2010 ενάντια στην SGAE (the Spanish copyright protection agency), αλλά και πολλούς άλλους στόχους, εξακολουθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Μία από τις τελευταίες επιθέσεις ήταν αυτή ενάντια στον CEO της ομοσπονδιακής εταιρίας ασφάλειας HBGary, Aaron Barr, που θεωρήθηκε ότι έχει στοιχεία για την ομάδα Anonymous. 

Η ομάδα αποφάσισε να χτυπήσει την εταιρική ιστοσελίδα, αλλά και τον λογαριασμό της εταιρείας στο Twitter, υποκλέπτοντας χιλιάδες λογαριασμούς ηλεκτρονικών ταχυδρομείων που διανεμήθηκαν έπειτα στο The Pirate Bay.

Να σημειώσουμε ότι τους τρεις πρώτους μήνες του 2011, σημειώθηκαν κατά μέσο όρο γύρω στις  73.000 νέες επιθέσεις από malware, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Trojans. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 10.000 αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Αυτό σημαίνει ότι οι χάκερ έχουν δημιουργήσει κατά 26% περισσότερες νέες απειλές τους πρώτους μήνες του 2011 από ότι στην αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου.

Στη γενική κατάταξη των κρατών με τις περισσότερες επιθέσεις και μολύνσεις, σύμφωνα με στοιχεία από το Panda Active Scan online antivirus, η Κίνα, η Ταϊλάνδη και η Ταϊβάν εξακολουθούν να βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις με ποσοστό επιθέσεων πάνω από 70%. Στις τρεις τελευταίες θέσεις του Τop 20 βρίσκονται η Ιρλανδία, το Περού και το Εκουαδόρ.

Όπως πάντα τα, PandaLabs προτρέπουν τους χρήστες να προστατεύουν με αξιόπιστες λύσεις τα δεδομένα τους. Εχοντας αυτό κατά νου η Panda προτείνει μία σειρά από δωρεάν εργαλεία προστασίας, όπως το  Panda Cloud Antivirus και το Panda ActiveScan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC