Η Mozilla απορρίπτει το πρότυπο αποθήκευσης εικόνων της Google

Η Mozilla απορρίπτει το πρότυπο αποθήκευσης εικόνων της Google

 

Τον περασμένο Οκτώβριο η Google είχε ανακοινώσει το WebP, τη δική της πρόταση για την αποθήκευση φωτογραφιών που προορίζεται για … αντικαταστάτης του γνωστού JPEG και υπόσχεται έως και 40% μικρότερες εικόνες. Παρά τις υψηλές προσδοκίες, ωστόσο, η Mozilla φαίνεται επιφυλακτική και αρνείται να ενσωματώσει το νέο πρότυπο στον Firefox, θεωρώντας πως δεν προσφέρει, τελικά, τόσο σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του JPEG ώστε να δικαιολογείται η υιοθέτησή του.

Η απόφαση της Mozilla προέκυψε μετά από μελέτη των χαρακτηριστικών του WebP και σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε υπάλληλός της, οι βασικές ενστάσεις αφορούν τρία κυρίως σημεία:

Η μεθοδολογία που ακολούθησε η Google για τις δοκιμές που δημοσίευσε, κρίθηκε προβληματική ως προς το τεχνικό της μέρος. Σε απάντηση αυτού, πάντως, η Google πραγματοποίησε νέα μελέτη με παρόμοια αποτελέσματα.Από το WebP απουσιάζουν μια σειρά από βασικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το JPEG όπως διαχείριση μεταδεδομένων και χρωματικά προφίλ ICC, ενώ δεν προστίθεται κάποιο σημαντικό νέο χαρακτηριστικό, όπως θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι η υποστήριξη alpha channel.Η γενικότερη φιλοσοφία της Mozilla είναι, σύμφωνα με το άρθρο, αντίθετη στο να υιοθετεί αδιακρίτως νέα πρότυπα αποθήκευσης εικόνων στον browser της.
Προς το παρόν, εκτός από την ίδια τη Google που υποστηρίζει επίσημα το WebP από τον Chrome 12, ο μοναδικός άλλος browser που παρέχει υποστήριξη για το νέο format είναι ο Opera.

Site: ars technica

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC