Μάστιγα η πειρατεία λογισμικού

Μάστιγα η πειρατεία λογισμικού

 

τρίτη θέση κατάταξης. Οι απώλειες για τους κατασκευαστές λογισμικού είναι πολύ μεγάλες, ενώ στη χώρα μας μόλις πρόσφατα συστάθηκαν δημόσιες Αρχές ελέγχου στο συγκεκριμένο αντικείμενο. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο κόσμος του επενδυτή» τα τελευταία χρόνια, η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα ακολούθησε αυξητική πορεία. Το 2010 η εμπορική αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού ήταν 227 εκατομμύρια ευρώ, το 59% του οποίου ήταν πειρατικό.

Αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μετά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά πειρατικού λογισμικού είναι 65% και 64%.

Ωστόσο, το φαινόμενο έχει τεράστια διάσταση και διεθνώς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αξία του παράνομου λογισμικού έχει τριπλασιαστεί από το 2003.

Σχεδόν οι μισές από τις 116 γεωγραφικές περιοχές που μελετήθηκαν, παρουσιάζουν ποσοστό πειρατείας 62% ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 42%. Στην Ε.Ε. το μέσο ποσοστό της πειρατείας λογισμικού βρίσκεται σταθερά στο 35%, που αντιστοιχεί το 2010 σε εμπορική αξία παράνομου λογισμικού ύψους 10 δισ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, πρόσφατα, συστάθηκε το Τμήμα Προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ΣΔΟΕ, που είναι η δημόσια Αρχή για τον έλεγχο των πρακτικών διακίνησης παράνομου λογισμικού, ενώ διωκτικό ρόλο έχει παίξει το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Οικονομικής Αστυνομίας.

Αν και το Τμήμα Προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ΣΔΟΕ άρχισε τη λειτουργία του από τα μέσα Ιανουαρίου του 2011 έχει ήδη προχωρήσει σε ελέγχους και έχει σημειώσει την πρώτη μεγάλη του επιτυχία.

Σε έλεγχο που πραγματοποίησε σε μεταπωλητή στο κέντρο της Αθήνας ανακάλυψε 9000 αντίτυπα παράνομου λογισμικού, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 9 εκατ. ευρώ και ασκήθηκε δίωξη.

3 Comments

  1. ναι σωστά… και πως γίνετε όλα τα σπασμένα προγράμματα να είναι ανεβασμένα σε servers του εξωτερικού από μη Έλληνες χρήστες… ότι θέλετε λέτε…

  2. Αναρωτιέμαι πόση ήταν η εμπορική αξία του παράνομου λογισμικού που κατασχέθηκε και πόση η απώλεια εσόδων για τους παραγωγούς του λογισμικού.
    Απ’ ότι έχω δει, η BSA εκτιμά την απώλεια εσόδων από το παράνομο λογισμικό ως ίση με την εμπορική αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού.
    Όπως έλεγε και η χήρα Μήτση: «Παράλογοοοο»

  3. Η τεχνογνωσία και η επιστήμη οφείλουν να είναι ελεύθερα για όλον τον κόσμο!

    Linux ολε, ολε!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC