Σκληροί δίσκοι από ουράνιο

skliroi-diskoi-apo-ouranio

Μπορεί τα solid state drives (SSDs) να γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή όσο περνάει ο καιρός, αυτό όμως δε σημαίνει ότι μετράμε αντίστροφα για την εξαφάνιση των σκληρών δίσκων. Οι επιστήμονες, μάλιστα, αναζητούν νέες τεχνολογίες για τα «παραδοσιακά» αποθηκευτικά μέσα.

Ο Dr Steve Liddle από το Πανεπιστήμιο του Nottingham ερευνά αυτό τον καιρό τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων σε απεμπλουτισμένο ουράνιο. Σύμφωνα με τον Dr Liddle, το απεμπλουτισμένο ουράνιο προσφέρεται για την αποθήκευση τεράστιας ποσότητας δεδομένων σε μικρό χώρο. Με άλλα λόγια, σε θεωρητικό επίπεδο, ένας σκληρός δίσκος από ουράνιο μπορεί να έχει τεράστια χωρητικότητα.

Ο κρίσιμος παράγοντας είναι η θερμοκρασία. Όσο το ουράνιο παραμένει κρύο, εμφανίζει παραμαγνητικές ιδιότητες, δηλαδή γίνεται μαγνητικό όταν υπάρξει ένα εξωτερικό πεδίο. Σε αυτή την κατάσταση, είναι εφικτό να εγγράψει κανείς δεδομένα, ακριβώς όπως εγγράφονται στους σκληρούς δίσκους που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αν, όμως, περάσει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, χάνει τις παραμαγνητικές του ιδιότητες και άρα δε μπορεί να λειτουργήσει ως αποθηκευτικό μέσο. Ο Dr Liddle παραδέχεται ότι θα χρειαστεί ακόμη πολλή έρευνα μέχρι να κατασκευαστεί ένα σκληρός δίσκος από ουράνιο.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι υποπροϊόν της διαδικασίας εμπλουτισμού. Δεν είναι ραδιενεργό, αλλά έχει άτομα ουρανίου σε τεράστια πυκνότητα, εξ ου και η δυνατότητα αποθήκευσης πολλών δεδομένων.

1 Comment

  1. Τι λένε μωρέ μας δουλεύουν; το ουράνιο 238 που ονομάζουν “απεμπλουτισμένο” για να μη μας πιάνει πανικός και χρησιμοποιείται ακόμη και στις κεφαλές των αντιαρματικών πυραύλων ώστε να αποκτούν μεγάλη ικανότητα διάτρησης δεν είναι ραδιενεργό; (όπως είπαν και για το φθόριο που ενώ είναι ισχυρότατο δηλητήριο αποφάσισαν να το βάζουν στο νερό και τις οδοντόκρεμες και καλά για τη δημόσια υγεία για να πλουτίσουν οι βιομηχανίες που έχουν το φθόριο, σαν υποπροϊόν επεξεργασίας των προϊόντων τους, για τα σκουπίδια και αντί να το πετάξουν το πουλάνε.) Διαβάστε και ανοίξτε τα μάτια σας http://13tee-thess.thess.sch.gr/uranio.HTM

    Άκου δεν είναι ραδιενεργό, αυτό δεν το περίμενα να το ακούσω αλλά πολύ περισσότερο δεν περίμενα ανθρώπους μορφωμένους να το πιστεύουν!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC