Άρειος Πάγος: Δεν ισχύει στο διαδίκτυο το απόρρητο των επικοινωνιών

Άρειος Πάγος: Δεν ισχύει στο διαδίκτυο το απόρρητο των επικοινωνιών

 

Ενεργό παραμένει το “σπάσιμο” της ανωνυμίας των bloggers, για τη διακρίβωση εγκλημάτων μέσω του Διαδικτύου, μετά από γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδη, ο οποίος απάντησε σε ερώτημα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Είχαν προηγηθεί δύο γνωμοδοτήσεις του πρώην και του νυν εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου, Γ. Σανιδά και Ι. Τέντε αντίστοιχα, με τις οποίες με τις οποίες επικυρώθηκαν σχετικές οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας.Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση Σανιδά, το 2009, την οποία επιβεβαίωσε ο διάδοχός του, τα blogs στο Διαδίκτυο δεν προστατεύονται από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανωνυμία που ισχύει για άλλες μορφές επικοινωνίας, και το απόρρητο αίρεται όταν μέσω των blogs αναρτώνται υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα κ.ά.

Ο Αθ. Κατσιρώδης, από την πλευρά του, επικαλείται τη γνωμοδότηση Σανιδά καταλήγοντας ότι οι αρμόδιες δικαστικές αρχές μπορούν να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στοιχεία για τον εντοπισμό προσώπων που τελούν διάφορα εγκλήματα, χωρίς να τηρούν την προβλεπόμενη διαδικασία άρσης του απορρήτου.

Υπενθυμίζεται ότι η άρση του απορρήτου για την επικοινωνία μέσω Διαδικτύου είχε προκαλέσει τότε την αντίδραση τόσο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) όσο και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC