Η Βρετανική Βιβλιοθήκη συνεργάζεται με τη Google για την ψηφιοποίηση της συλλογής της

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη συνεργάζεται με τη Google για την ψηφιοποίηση της συλλογής της

 

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, φιλοξενώντας κοντά στα 150 εκατομμύρια έργα από όλες τις χώρες και … γλώσσες του κόσμου. Σε αυτά περιλαμβάνονται 14 εκατομμύρια βιβλία και 920.000 εφημερίδες και περιοδικά μέρος των οποίων αναμένεται να γίνουν διαθέσιμα οnline, μετά από συμφωνία της βιβλιοθήκης με τη Google για την ψηφιοποίηση όσων έχουν πάψει να υπόκεινται υπό καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων.

Μάλιστα, δεδομένου ότι τα έργα που θα ψηφιοποιηθούν αποτελούν «κοινό κτήμα», οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να τα διαβάσουν, να τα αναζητήσουν και να τα αντιγράψουν δωρεάν. Επίσης τα βιβλία, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, θα είναι διαθέσιμα και μέσω της ίδιας της Google.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Google έχει ήδη πραγματοποιήσει αντίστοιχες συμφωνίες με βιβλιοθήκες από όλο τον κόσμο, ωστόσο είχε συναντήσει αρκετά νομικά προβλήματα στην προσπάθειά της να ψηφιοποιήσει περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Βέβαια, στην περίπτωση της Βρετανικής Βιβλιοθήκης η συμφωνία καλύπτει μόνο τα μη προστατευμένα κείμενα, που σημαίνει πως εδώ δεν αναμένεται να υπάρξουν τέτοιου είδους κωλύματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC