Πέφτουν οι τιμές του mobile internet στην Ε.Ε.

Πέφτουν οι τιμές του mobile internet στην Ε.Ε.

Νέες, δραστικές μειώσεις στις χρεώσεις περιαγωγής δεδομένων (data roaming) περιλαμβάνει η ανανεωμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Μάλιστα, …

όπως εκτιμούν οι αναλυτές της αγοράς, οι μειώσεις αυτές θα φθάσουν ακόμη και παραπάνω από το 50% των χρεώσεων που ισχύουν σήμερα. Αυτό βέβαια μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία για τους χρήστες «έξυπνων» κινητών (smartphones) και φορητών συσκευών τύπου ΡDΑ ή ταμπλέτας, αλλά θα είναι ένα μεγάλο χτύπημα για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, που τα τελευταία χρόνια βλέπουν τα κέρδη τους να συμπιέζονται σημαντικά λόγω της κρίσης. 

Όπως αναφέρει σήμερα το «Βήμα της Κυριακής», η νέα νομοθετική ρύθμιση για τις τηλεπικοινωνίες γίνεται αυστηρότερη, καθώς προβλέπει συνεχές «κούρεμα» των χρεώσεων ως το 2016.

Ετσι, με βάση τα ισχύοντα, μια περιήγηση στο Ιnternet για έναν χρήστη «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου ή μιας ταμπλέτας θα κοστίζει ως το ερχόμενο Ιούλιο του 2012 περί τα 90 σεντς ανά Μεγαμπάιτ (ΜΒ), ενώ τον Ιούλιο του 2014 θα κοστίζει 50 σεντς. Να σημειωθεί ότι σήμερα το μέσο κόστος περιαγωγής δεδομένων ανέρχεται κατά μέσον όρο στα 2 ευρώ ανά Μεγαμπάιτ.

Ετσι όλες οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να μειώσουν τις τιμές λιανικής των κλήσεων περιαγωγής, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το 2007 και τροποποιήθηκαν το 2009, από τον τρέχοντα μήνα ως την 30ή Ιουνίου 2012.

Οσον αφορά τις χρεώσεις υπηρεσιών φωνής, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, οι καταναλωτές που επιλέγουν την ευρωχρέωση, η οποία αποτελεί αντικείμενο ρύθμισης σε επίπεδο ΕΕ, δεν θα καταβάλλουν περισσότερα από 35 λεπτά ανά λεπτό της ώρας για τις εξερχόμενες κλήσεις και 11 λεπτά για τις εισερχόμενες, κατά την παραμονή τους σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές για τις τηλεπικοινωνίες πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες για την περιαγωγή δεδομένων και τη μείωση των τιμών των κλήσεων φωνητικής τηλεφωνίας.

Οι νέες χρεώσεις

Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα νομοθεσία, από 1ης Ιουλίου 2011 η μέγιστη χονδρική τιμή για την περιαγωγή δεδομένων (η τιμή που χρεώνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μεταξύ τους) θα μειωθεί στα 50 λεπτά ανά ΜΒ (από 80 λεπτά ανά ΜΒ). Ο ισχύων κανονισμός δεν προβλέπει μέγιστη λιανική τιμή για υπηρεσίες δεδομένων.

Οι καταναλωτές και όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται από απρόβλεπτους «φουσκωμένους λογαριασμούς» για τη λήψη δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, καθώς οι μηνιαίοι λογαριασμοί για τηλεφόρτωση δεδομένων περιορίζονται σε 50 ευρώ, εκτός αν ο πελάτης έχει συμφωνήσει ρητώς κάτι διαφορετικό.

Παγίδες

Οι παροχείς υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας παρέχουν προς τους πελάτες τους εναλλακτικές λύσεις. Αν και σήμερα μπορεί οι χρεώσεις για περιαγωγή δεδομένων στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα «τσουχτερές», αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οι χρήστες υπηρεσιών δεδομένων να υπερχρεώνονται.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διαθέτουν ειδικά προγράμματα για όσους ταξιδεύουν συχνά, τα οποία επιτρέπουν την πρόσβαση στο Ιnternet εκτός συνόρων με ιδιαίτερα συμφέροντες όρους. Εν τούτοις, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν μια σειρά από παγίδες που μπορούν να κάνουν τον λογαριασμό του κινητού ακριβότερο από… ολόκληρο το ταξίδι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC