Σταθμός παρακολούθησης δορυφόρων στη Γαύδο

Σταθμός παρακολούθησης δορυφόρων στη Γαύδο

Η παρακολούθηση των δορυφόρων αλτιμετρίας και η βαθμονόμηση τους, ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι τα δεδομένα που θα καταγραφούν … είναι απολύτως ακριβή, είναι ο στόχος της ανάπτυξης τεσσάρων σταθμών μέτρησης σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων ο ένας έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στην Γαύδο με ευθύνη του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Μάλιστα όπως δήλωσε σήμερα ο καθηγητής του ιδρύματος Στέλιος Μερτίκας, στόχος είναι να ιδρυθεί και ένας παγκόσμιος σταθμός για τη βαθμονόμηση δορυφόρων αλτιμετρίας.

Όπως είπε ο καθηγητής σήμερα υπάρχουν τέσσερις σταθμοί παρακολούθησης δορυφόρων, «Ο πρώτος βρίσκεται έξω από το Λος Άτζελες σε μια πλατφόρμα πετρελαίου και λειτουργεί εδώ και 20 περίπου χρόνια από την ΝASA, ένας δεύτερος που λειτουργούν οι Γάλλοι του κέντρου διαστημικών ερευνών βρίσκεται στην Κορσική και ο τρίτος στην Ταζμανία. Ο τέταρτος είναι ο δικός μας, ο οποίος είναι εφάμιλλος και ίσως καλύτερος από πλευράς ακρίβειας, σε όλο τον κόσμο»

Οι δυνατότητες του σταθμού της Γαύδου είναι σημαντικές για την επιστημονική κοινότητα, όπως είπε ο κ. Μερτίκας:

«Ο σταθμός αυτός προβλέπει κατά κάποιο τρόπο πού είναι η στάθμη της θάλασσας τη στιγμή που περνάει ο δορυφόρος σε μια περίπου περιοχή 10 -20 χιλιόμετρα νότια της Γαύδου και προσπαθεί να προβλέψει με ακρίβεια εκατοστού το ποια είναι η στάθμη της θάλασσας για να μπορεί να ελέγξει αν ο δορυφόρος μετρά σωστά η όχι».

Μέσα από την παρακολούθηση των δορυφόρων επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη λειτουργία τους όσον αφορά τα δεδομένα που μεταδίδουν, τα οποία αφορούν την αλλαγή του κλίματος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αξιοπιστία του σταθμού της Γαύδου έχει καθιερωθεί. Είναι ένας σταθμός που χρησιμοποιείται ήδη για έλεγχο δυο δορυφόρων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία προκειμένου να παρακολουθεί και άλλους δορυφόρους.

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού ανήκουν στο εργαστήριο γεωδαισίας και γεωπληροφορικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, η λειτουργία του συμπληρώνει ήδη 10 χρονιά ζωής, ενώ ήδη κατασκευάστηκε και ένας ηλεκτρονικός ανακλαστήρας ( αναμεταδότης), που είναι ο μοναδικός στον κόσμο, με την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Για το όργανο αυτό υπάρχει ενδιαφέρον από την ΝASA και από το Κέντρο Διαστημικών Ερευνών της Γαλλίας. Το όργανο αυτό κατασκευάστηκε από ελληνικές εταιρείες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC