Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο!

Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο!

 

του ιπτάμενου αυτοκινήτου στους δρόμους των ΗΠΑ  είναι πλέον γεγονός. Αυτό σημαίνει πώς το Terrafugia Transition θα βρίσκεται στα αμερικανικά γκαράζ μέσα στο φθινόπωρο του 2012. 

Μπορεί να μην είναι το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι όμως το πρώτο που προσφέρει την πρακτική ευκολία της αναδίπλωσης των φτερών του με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το καινοτόμο όχημα πήρε τελικά όλες τις απαιτούμενες άδειες από τον αμερικανικό φορέα οδικής ασφάλειας. Ελαφρύτερα παράθυρα και παχύτεροι τροχοί από τα κανονικά οχήματα, κρίθηκαν επίσης απαραίτητα έτσι ώστε το Terrafugia να μπει στην παραγωγή.

Το κόστος του θα ανέρχεται στα 200.000 δολάρια και θα χρειάζεται έναν ανοιχτό διάδρομο μήκους 500 περίπου μέτρων για να απογειωθεί.

«Συνδυάζει την μοναδική πρακτικότητα της αναδίπλωσης των φτερών με τη δυνατότητα να το οδηγεί κάποιος σε οποιαδήποτε επιφάνεια», δηλώνουν με περηφάνια οι κατασκευαστές του(πρώην επιστήμονες της NASA ανάμεσά τους).

Η εναλλαγή από αυτοκίνητο σε αεροπλάνο διαρκεί μόλις 30 δευτερόλεπτα. Στην επίγειά του μορφή, ο οδηγός μπορεί να το χειριστεί σαν ένα τυπικό αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας τιμόνι, γκάζι και φρένο όχι όμως ταχύτητες. Για την εναέρια μορφή υπάρχει φυσικά ο κατάλληλος μοχλός πλοήγησης.

Το Terrafugia θα έχει μήκος περίπου 6 μέτρα και πλάτος 1.5 μέτρο ως αυτοκίνητο ενώ όταν ανοίγει τα φτερά του το πλάτος του θα αυξάνεται στα 8 περίπου μέτρα.

Όσο για το πόσο γρήγορο θα είναι, ενδεικτικά η εταιρία δημοσίευσε πως η τελική ταχύτητα στον δρόμο θα φτάνει τα 104 χλμ/ώρα ενώ στον αέρα θα ανέρχεται στα 185 χλμ/ώρα.

Κι όλα αυτά ενώ θα καίει κανονική βενζίνη.

3 Comments

 1. Ωστόσο,ο οδηγός ενός τέτοιου οχήματος θα πρέπη να έχη και πτυχίο πιλότου-έστω και το λεγόμενο “ερασιτεχνικό”,το PPL,η απόκτηση τού οποίου όμως δέν είναι τόσο απλή (και εύκολη) όσο η απόκτηση ενός διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου.

  Συνεπώς δέν αρκεί να έχη πάρει “όλες τις απαιτούμενες άδειες από τον αμερικανικό φορέα οδικής ασφάλειας”,πρέπει να έχη πάρει και τίς αντίστοιχες άδειες από τον αμερικανικό φορέα αεροπορικής ασφάλειας,δηλαδή την FAA.

  Ούτε θα μπορή ο κάτοχός του να πετάξη από οπουδήποτε-θα πρέπη να πάη σε ένα αεροδρόμιο ή έστω πεδίο προσγείωσης,οπότε θα υπόκειται πλέον στους κανονισμούς τής αεροπλοϊας και όχι τής οδικής κυκλοφορίας…

 2. Εννοείται ότι πρέπει να έχεις τα απαραίτητες άδειες κοκ και φυσικά, από που θέλεις να απογειωθείς? Απο την ταράτσα του σπιτιού σου? Πολύ σωστά, κάνουν…

  Πρέπει να υπάρχουν και περιορισμοί, γιατί ατυχήματα συμβαίνουν και στον αέρα, πόσο να είσαι και άσχετος…….

  Εδώ, στον δρόμο, χιλιάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους, και έχουν και πάρει -υποτίθεται- δίπλωμα οδήγησης…

  Μην παραλογιζόμαστε, όλα αυτά είναι απαραίτητα, και ακόμα και με αυτά, πάλι θα υπάρχουν ατυχήματα…

  ‘Οσο για το ιπτάμενο αυτοκίνητο, μπράβο τους, είναι ένα μεγάλο βήμα της επιστήμης, αυτό…

 3. Στην Ελλάδα δε θα έρθει ποτέ!Αρχικά διότι οι επιστήμονες δεν έχουν προνοήσει λακούβες και κακοτεχνίες ακόμη και μεγάλων δρόμων, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών οδών. Επίσης, οι Έλληνες οδηγοί θα είναι οι πρώτοι που θα καταφέρουν να τρακάρουν και στον αέρα, και το τελευταίο πρόβλημα, είναι κυβερνητικό-γραφειοκρατικό, τί τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνει; Ως απλού αυτοκινήτου ή ως αεροπλάνου; Επίσης, οι παραβάσεις του κ.ο.κ., δεν αφορά οχήματα που ίπτανται. Και τέλος, 6 μέτρα αυτοκίνητο;;;; Ας το λέγαν λιμουζίνα, εδώ δε βρίσκουμε με τα μικρότερα να παρκάρουμε. Συγγνώμη κιόλας!

  Υ.Γ. Μπουρί και εξάτμιση ελευθέρας παίρνει; Μεγαλήτερη αεροτομή; Κάρμπον καπώ; Λαμπάκια στις ρόδες; Για το στερεοφωνικό δε μας ενημέρωσαν καθόλου νομίζω…ούτε καν εάν μπορούμε να του βάλουμε ένα woofer ρε παιδί μου, και ζητάνε και 200.000$; Εάν έχει ηλιοροφή δε το παίρνω! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC