Ηλεκτρονικό τατουάζ τοποθετείται στο δέρμα για ιατρική παρακολούθηση

Ηλεκτρονικό τατουάζ τοποθετείται στο δέρμα για ιατρική παρακολούθηση

Το γύρο του Διαδικτύου έχει κάνει το πιο πρόσφατο επίτευγμα όσον αφορά τα υπερλεπτά ηλεκτρονικά κυκλώματα, το οποίο περιγράφεται λεπτομερώς …

στο περιοδικό Science. Πρόκειται για μια τεχνολογία γνωστή ως “επιδερμικά ηλεκτρονικά” και μπορεί να τοποθετηθεί στο δέρμα του ανθρώπου όπως ένα απλό τατουάζ.

Πρόκειται για μια επαναστατική τεχνολογία όπου ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί την εξέλιξή της μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Με ένα τέτοιο ηλεκτρονικό κύκλωμα στο δέρμα μας, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν όπως η χρήση για τη βιομετρική, αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας αλλά και επιπρόσθετες “λειτουργίες” όπως αυτή της επαυξημένης πραγματικότητας.

Ανάμεσα στα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία κάνοντας χρήση την τεχνολογία αυτή είναι η παρακολούθηση των ηλεκτρικών σημάτων της καρδιάς, όπου παράγονται παραπλήσια αποτελέσματα με ένα καρδιογράφημα. Σε ένα άλλο πείραμα που πραγματοποιήθηκε, τοποθετήθηκε το ηλεκτρνικό τατουάζ μαζί με ένα μικρόφωνο στο λαιμό ενός ανθρώπου όπου έστελνε το σήμα της φωνής σε έναν υπολογιστή. Ο τελευταίος αναγνωρίζει τέσσερις διαφορετικές λέξεις: πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά.

Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο αυτό το ηλεκτρονικό κύκλωμα είναι το ελαστομερές και έχει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά και την ελαστικότητα για να μιμηθεί το ανθρώπινο δέρμα. Το περιοδικό που έκανε τη δημοσίευση αναφέρει ότι μπορεί να καλυφθεί από προσωρινά τατουάζ έτσι ώστε μην φαίνονται τα ηλεκτρονικά κυκλώματα πάνω στο δέρμα.

Φυσικά η συγκεκριμένη τεχνολογία στη σημερινή της μορφή επιδέχεται αρκετές αναβαθμίσεις όπως η αντοχή στις διάφορες καταστάσεις του δέρματος και βελτιώσεις έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η εφίδρωση και η λειτουργία της αναπνοής. Επίσης θα μπορούσαν να τοποθετηθούν κεραίες ασύρματης μεταφοράς δεδομένων για την απευθείας μετάδοση των πληροφοριών σε κάποιον κεντρικό υπολογιστή και ηλιακά κελιά για την φόρτιση του κυκλώματος χωρίς παραπάνω ενεργειακές ανάγκες.

1 Comment

  1. Σε 20 χρόνια θα έχουμε το κινητό μας ενσωματωμένο στο δόντι μας (το μικρόφωνο) και το ακουστικό μέσα στο αυτί μας, το δέρμα μας θα είναι γεμάτο ηλεκτρονικά τατουάζ που θα ελέγχουν τις λειτουργείες των οργάνων μας, θα έχουμε φακούς επαφής που θα βλέπουν ότι βλέπουμε και θα προτείνουν καλύτερες λύσεις (προιόντα, κατευθύνσεις, οδηγίες κτλ) και θα έχουμε και διάφορα τσιπάκια από εδώ και από κει για να πιάνουμε πράγματα καλύτερα, για να περπατάμε πιο έυκολα και πιο γρήγορα χωρίς να κουραζόμαστε (αν και μάλλον θα κυλάμε παρά θα περπατάμε…. ή ίσως και να μην το κουνάμε από την πολυθρόνα μας….ποιος ξέρει)….τελος πάντων να το πούμε με μια λέξη >>>> ROBOCOP. Άνθρωπος τέλος. Ζήτω στα ανδρίκελα…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC