ΟΤΕ: Σταματήσαμε τις επενδύσεις στο VDSL λόγω ΕΕΤΤ

ΟΤΕ: Σταματήσαμε τις επενδύσεις στο VDSL λόγω ΕΕΤΤ

 

Χωρίς περιστροφές και απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των αναλυτών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ επιβεβαίωσε … ότι… όνειρο ήταν και πάει το VDSL και το γρήγορο Internet των 50 Mbps. Μέχρι νεωτέρας και μέχρι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων επανακαθορίσει τη στάση της απέναντι στον Οργανισμό.

Ο κ. Τσαμάζ δήλωσε στο conference call ότι μετά από την τελική απόφαση της ΕΕΤΤ για το VDSL, ο ΟΤΕ σταματά τις επενδύσεις στο εν λόγω δίκτυο νέας γενιάς, αφού η ΕΕΤΤ ακόμη και την πιλοτική διάθεση των υπηρεσιών αυτών στη λιανική αποφάσισε να την ρυθμίσει.

Ο ΟΤΕ είχε εδώ και καιρό εκφράσει την αντίδρασή του στη στάση της ΕΕΤΤ, θεωρώντας ότι λειτουργεί μονομερώς υπέρ των ανταγωνιστών του, οι οποίοι στην παρούσα φάση δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τέτοιες εκτεταμένες επενδύσεις, ενώ παραμένει στα χαρτιά και το έτερο φιλόδοξο πλάνο για τη δημιουργία εθνικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι τα κτήρια.

Ο κ. Τσαμάζ δήλωσε ότι «δυστυχώς όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε δει αλλαγή από πλευράς του ρυθμιστή, αν και έχει υπάρξει έγκριση κάποιων προγραμμάτων σε λογικό χρόνο». Για να συμπληρώσει ότι αυτά τα προγράμματα που «περνάνε» από την κρησάρα της ΕΕΤΤ δεν είναι αυτά που θα ήθελε ο Οργανισμός για να κάνει ανταγωνιστική εμπορική πολιτική. «Σημασία έχει να εγκρίνουν ανταγωνιστικά πακέτα, αλλιώς δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση στην αγορά», επισήμανε ο επικεφαλής του ΟΤΕ.

Και έδωσε και παράδειγμα, λέγοντας ότι πρόσφατα πήγε στην ΕΕΤΤ ένα σχετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο απέτυχε στο μοντέλο της κατά 0,01% και δεν το ενέκρινε. «Αυτό δείχνει ποιες είναι οι προθέσεις και πόσο δίκαια ρυθμίζουν τον ΟΤΕ», κατέληξε.

Κατά της ΕΕΤΤ έβαλε και η διοίκηση της Deutsche Telekom, με τους Γερμανούς να κάνουν λόγο για λήψη «ακατανόητων αποφάσεων», χαρακτηρίζοντάς την «επιθετική σε κάθε επένδυση».

Οι αναλυτές ρώτησαν την διοίκηση του ΟΤΕ για τη γραμμή ρευστότητας που αξιοποίησε πλήρως, αντλώντας στις 13 Ιουλίου τα εναπομείναντα 300 εκατ. ευρώ από το credit facility line των 900 εκατ. ευρώ. Και ο γενικός οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κ. Kevin Kopp απάντησε ότι ο Οργανισμός ήθελε να διασφαλίσει την πρόσβασή του σε αυτά τα κεφάλαια.

Οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πάντως, ότι η απόφαση για να «τραβήξει» ο ΟΤΕ αυτή τη ρευστότητα ελήφθη αρχές Ιουλίου, όταν η εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν κάτι παραπάνω από μαύρη και πριν ανακοινωθεί το πακέτο διάσωσης της ΕΕ. Υπό τον φόβο ότι οι 16 τράπεζες που του είχαν εγκρίνει την γραμμή πίστωσης (εκ των οποίων 8 ελληνικές) πιθανόν να αποτραβούσαν τα κεφάλαια εάν η χώρα οδηγείτο σε χρεοκοπία.

Το επιτόκιο δανεισμού ήταν Euribor + spread 5%, ενώ ανάδοχοι ήταν η Alpha Bank, η Barclays, η EFG Eurobank, η HSBC και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ο ΟΤΕ είχε αρχικά αντλήσει 600 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 900 εκατ., για να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που ωρίμαζε προ μηνών.

Πηγή: capital.gr

2 Comments

  1. Kala auta ta leei kai ta pisteuei o OTE (organismos taleporias Ellados)?
    edo zitas mia apli tilefoniki grammh ma ADSL kai sou lene den exoun kalodia na stin dosoun kai tha dosoun VDSL? kala kai meta ksipnisan.

  2. Όχι, θα αφήσουμε να θησαυρίσει η Deutsche Telekom με την ψευτο-αναβάθμιση του DSL, προκειμένου να ξεπουλήσει τον εξοπλισμό της και να πάμε 10 χρόνια πίσω πάλι από όλη την Ευρώπη! Την ώρα που όλοι επενδύουν στις οπτικές ίνες, η Deutsche Telekom θέλει να ξεζουμίσει την ήδη βεβαρυμένη Ελληνική αγορά με το VDSL, στερώντας πρακτικά τη δυνατότητα από τη χώρα να αποτελέσει κόμβο υψηλών ταχυτήτων για όλη την Ευρώπη, αφού αν ο κόσμος επενδύσει στο VDSL, οι εταιρίες δεν θα βρουν εύκολα επενδυτικές ευκαιρίες στην ανάπτυξη των οπτικών ινών και έτσι θα μείνουμε πάλι ουραγοί!

    Βέβαια, παραμένει ερωτηματικό, γιατί οι κυβερνητικές εξαγγελίες για δημιουργία εθνικού δικτύου οπτικών ινών που θα φτάνει σε κάθε πόρτα, έχει μείνει στα χαρτιά, καθώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας βασικός άξονας ανάπτυξης για τη χώρα σε τεχνολογικό επίπεδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC