Ανακαλύφθηκε «αόρατος» πλανήτης

Ανακαλύφθηκε «αόρατος» πλανήτης

 

φαίνεται, ο συγκεκριμένος πλανήτης μπόρεσε να ανιχνευθεί μόνο από τις επιδράσεις που έχει στο γειτονικό του πλανήτη, Kepler 19b! 

Ένα διαστημόπλοιο της NASA, εντόπισε μια αφύσικη καθυστέρηση στην τροχιά του Kepler 19b. Μια πλήρης τροχιά του διαρκεί μόλις 9 ημέρες και 7 ώρες, κάτι που κάνει σχετικά εύκολη την παρατήρηση οποιασδήποτε ανωμαλίας. Οι επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι υπήρξε μια καθυστέρηση 5 λεπτών στη διάρκεια της τροχιάς του, κάτι που σηματοδότησε την ύπαρξη μιας σημαντικής ελκτικής παρεμβολής. Έτσι, μπόρεσαν και ανακάλυψαν την ύπαρξη του Kepler-19c που μέχρι τότε ήταν «αόρατος»! Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που αυτή η μέθοδος οδήγησε στην ανακάλυψη ενός νέου πλανήτη.

«Αυτός ο “αόρατος” πλανήτης, σηματοδότησε την παρουσία του εξαιτίας των επιδράσεων που ασκούσε σε έναν άλλο πλανήτη που μπορούσαμε να δούμε», δήλωσε η Sarah Ballard, αστρονόμος του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν. Και συμπλήρωσε: «Είναι σαν κάποιος να χτυπάει το κουδούνι της πόρτας σου και μετά να εξαφανίζεται, ώστε να σου κάνει πλάκα. Ξέρεις ότι κάποιος ήταν εκεί, αν και την ώρα που ανοίγεις την πόρτα δεν βλέπεις κανέναν».

Αναφορικά με τη φύση του συγκεκριμένου πλανήτη, οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα ακόμη καθώς τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής δεν επαρκούν για να προσδιορίσουν με ακρίβεια τις ιδιότητες του Kepler 19c.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC