Σύντηξη λέιζερ, η ενεργειακή λύση του μέλλοντος;

Σύντηξη λέιζερ, η ενεργειακή λύση του μέλλοντος;

 

«καθαρής» ενέργειας από μια πηγή που δεν είχε ακουστεί μέχρι τώρα στο ευρύ κοινό, την εκτόξευση ακτίνων υψηλής ισχύος λέιζερ πάνω σε «σφαιρίδια» υδρογόνου. 

Η διαδικασία αυτή προκαλεί την ένωση των ατόμων του υδρογόνου με ήλιο, μία αντίδραση που πραγματοποιείται και στις βόμβες υδρογόνου και στον ήλιο μόνο εδώ γίνεται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια.

Την στιγμή που τα λέιζερ πυροδοτούνται καταναλώνεται ενέργεια πολύ περισσότερη από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από όλη την Αμερική, όμως τα ποσά ενέργειας που παράγονται είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά. Σε ένα πείραμα που διεξήχθη αυτή την βδομάδα, σε μία μόνο έκρηξη ενέργειας που απελευθερώθηκε από την αντίδραση σύντηξης το ποσό που παράχθηκε ισοδυναμούσε με ολόκληρη την παγκόσμια κατανάλωση.

Η ελεγχόμενη πυρηνική «σύντηξη» αποτελεί πραγματικά το Άγιο δισκοπότηρο της καθαρής ενέργειας για τους επιστήμονες, που προσπαθούν να την επιτύχουν σχεδόν από την δεκαετία του ’50. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Αμερική, μας έφεραν ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση αυτού του ονείρου, μιας και η ενέργεια που παράγεται είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που δαπανάται.

Ωστόσο, διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες, όπως η Greenpeace ισχυρίζεται ότι η έρευνα για σύντηξη στερεί ποσά χρηματοδότησης από την αντίστοιχη έρευνα για παραγωγή ενέργειας από φυσικές πηγές όπως ο άνεμος και τα κύματα.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC