Δυνάμεις “Χάρι Πότερ” υπόσχονται επιστήμονες

Δυνάμεις “Χάρι Πότερ” υπόσχονται επιστήμονες
Επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας και όχι μόνο, φέρνουν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέου τύπου συσκευή αορατότητας, η … οποία «εξαφανίζει» και «εμφανίζει» αντικείμενα με την χρήση ενός διακόπτη. Συγκεκριμένα, η συσκευή αξιοποιεί το φαινόμενο του αντικατοπτρισμού στη φύση, ιδίως στις έρημους και παράλληλα μπορεί να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί το φαινόμενο κατά βούληση, όσες φορές θέλει ο χρήστης.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ντάλας στο Τέξας, με επικεφαλής τον δρα Αλί Αλίεφ, που δημοσιεύουν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νανοτεχνολογίας ”Nanotechnology” και παρουσίασαν και ένα σχετικό βίντεο με την εφεύρεσή τους, χρησιμοποίησαν φύλλα νανοσωλήνων άνθρακα πάχους μόλις ενός μορίου, τυλιγμένων γύρω από μικροσκοπικούς κυλινδρικούς σωλήνες. Οι νανοσωλήνες αυτοί έχουν μοναδικές ιδιότητες, όπως ότι διαθέτουν την πυκνότητα του αέρα και ταυτόχρονα την αντοχή του χάλυβα. Επίσης είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας και την μεταφέρουν στις γύρω περιοχές, για αυτό το λόγο θεωρούνται ιδανικό υλικό για την αξιοποίηση του φαινομένου του αντικατοπτρισμού.
Το φαινόμενο αυτό, που παρατηρείται στις έρημους ή στους πυρωμένους δρόμους το καλοκαίρι, είναι μια οπτική αυταπάτη, κατά την οποία, λόγω της μεγάλης θερμότητας, οι ακτίνες του φωτός καμπυλώνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εικόνα – ψευδαίσθηση ενός μακρινού αντικειμένου, π.χ. λίμνες νερού στο ξερό έδαφος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αέρας κοντά στο έδαφος είναι πολύ πιο ζεστός από τον αέρα σε υψηλότερα στρώματα, με συνέπεια οι ακτίνες του φωτός να καμπυλώνονται με ανοδική κατεύθυνση προς τα μάτια του παρατηρητή, αντί να αντανακλώνται στην επιφάνεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εικόνα του ουρανού να εμφανίζεται στο έδαφος και ο παρατηρητής να την εκλαμβάνει ως νερό, επειδή έτσι την ερμηνεύει λανθασμένα ο εγκέφαλός του.
Η νέα συσκευή κάνει κάτι ανάλογο. Μέσω ηλεκτρικής διέγερσής τους, τα διαφανή φύλλα των ευθυγραμμισμένων νανοσωλήνων του άνθρακα μπορούν εύκολα να υπερθερμανθούν, οπότε αποκτούν την ικανότητα να μεταφέρουν την αυξημένη θερμότητα στις γύρω περιοχές. Αυτό έχει ως συνέπεια να καμπυλώνονται οι ακτίνες του φωτός και το οποιοδήποτε αντικείμενο να μην φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή, δηλαδή να γίνεται αόρατο. Η συσκευή «δουλεύει» ακόμα και κάτω από το νερό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τεχνητή απόκρυψη (αορατότητα) επιτυγχάνεται σε όλο το οπτικό φάσμα και μάλιστα με τη δυνατότητα «ανοίγματος» και «κλεισίματος» κατά βούληση, το ίδιο εύκολα όπως με ένα διακόπτη.
Εξάλλου, παρεμφερή πειράματα των ίδιων ερευνητών έδειξαν τις δυνατότητες των νανοσωλήνων άνθρακα και στον τομέα της ακουστικής, εκτός της οπτικής, καθώς, όταν οι νανοσωλήνες θερμαίνονται με την χρήση εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, λειτουργούν και ως θερμοακουστικοί προβολείς, παράγοντας ήχους, κάτι που μπορεί να βρει πρακτικές εφαρμογές στα μεγάφωνα και στα ηχοβολιστικά σόναρ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC