Τεχνητοί μύες από νανοσωλήνες άνθρακα

Τεχνητοί μύες από νανοσωλήνες άνθρακα

 

φορές στον κινηματογράφο. 

Η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα εφευρέσεων και ανακαλύψεων που επαληθεύουν τα σενάρια αυτών των ταινιών, έτσι και σε αυτόν τον τομέα έχουμε μία σημαντική πρόοδο, την κατασκευή μυών που αποτελούνται από νανοσωλήνες άνθρακα, με αντοχή και δύναμη 100 φορές μεγαλύτερη των φυσικών.

Ο επικεφαλής πίσω από την συγκεκριμένη έρευνα είναι ο Ray Baughman, διευθυντής του Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας.Ο καθηγητής, λοιπόν, έχει καταφέρει και έχει αναπτύξει νήματα νανοσωλήνων άνθρακα τα οποία μπορούν να συσταλούν και να διασταλούν 1000 περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο υλικό, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για μία πληθώρα εφαρμογών.

Χάρη στο μικρό τους μέγεθος είναι δυνατόν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι ακόμα και στα μικρότερα ηλεκτρικά συστήματα, στα οποία η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε μηχανική. Όταν ακούμε τεχνητούς μύες το μυαλό μας πάει σε ηλεκτρονικές συσκευές πυκνωτές και αντιστάσεις, ωστόσο χάρη στο νέο θαυματουργό υλικό, ξεφεύγουμε από αυτήν την εικόνα.

Η λειτουργία τους είναι σχετικά πολύ απλή και βασίζεται στην χρήση ηλεκτρισμού και ηλεκτρολυτών. Για να δημιουργηθεί η κίνηση της συστολής, τα νήματα ενώνονται με ένα ηλεκτρόδιο και βυθίζονται μέσα σε έναν ηλεκτρολύτη. Ιόντα από τον ηλεκτρολύτη εισέρχονται μέσα στο νήμα το οποίο του προκαλούν συστολή και μετά διαστολή.

Οι τεχνητές μύες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε συσκευές που μιμούνται τη φύση, όπως μηχανήματα τα οποία να αιωρούνται με το να κουνάνε τα τεχνητά φτερά τους, η κίνηση των οποίων όμως να προέρχεται από τους τεχνητούς αυτούς μύες, καθώς και δυνητικούς αντικαταστάτες των ανθρώπινων μυών μια μέρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC