Η «σκοτεινή ύλη» της NASA

Η «σκοτεινή ύλη» της NASA

 

Σε μια προσπάθεια να προχωρήσει πέρα από το αδύνατο, η NASA δημιούργησε ένα υλικό που είναι πιο μαύρο από … το… μαύρο! 

Τρόπος του λέγειν φυσικά, αλλά το υλικό το οποίο αποτελείτε από νανοσωλήνες άνθρακα, διαθέτει μία ιδιαίτερα υψηλή ικανότητα απορρόφησης φωτός, στο υπεριώδες και ορατό φάσμα, που φτάνει μέχρι και το 99,5%. Αν και άλλες ερευνητικές ομάδες εργάζονταν πάνω σε αυτόν τον τομέα, η NASA τους «πήρε» τα φώτα στην κυριολεξία.

Τώρα θα αναρωτιέται κανείς που θα μπορούσε αυτό να βρει εφαρμογή. Εξαιρετικά απορροφητικά υλικά φωτός έχουν περισσότερες λοιπόν χρήσεις στο διάστημα, απ’ όσες θα μπορούσατε κανείς να σκεφτεί.

Όπως αποδεικνύεται, πολλά επιστημονικά πειράματα περιλαμβάνουν και την παρακολούθηση του επιπέδου φωτός. Όταν, όμως, υπάρχει περίσσεια φωτός τριγύρω, αυτή μπορεί να παραποιήσει τα αποτελέσματα.

Μέχρι τώρα, οι αστροναύτες χρησιμοποιούν ένα ειδικό για το διάστημα μαύρο χρώμα, το οποίο ωστόσο απορροφά μόνο το 90% περίπου του φωτός.

Επίσης, με την ικανότητα να απορροφά και το υπέρυθρο φως, το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει ορισμένα ευαίσθητα εξαρτήματα και έτσι αυτά να γίνουν πιο αξιόπιστα.

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απορροφά την θερμότητα και να διασφαλίζει ότι αντικείμενα και εξαρτήματα διατηρούν χαμηλή θερμοκρασία και δεν απορροφούν θερμότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC