Το Πακιστάν λογοκρίνει τα sms

Το Πακιστάν λογοκρίνει τα sms
Το Πακιστάν πρόκειται πολύ σύντομα να αφαιρέσει το δικαίωμα «ελεύθερης έκφρασης» των πολιτών της, μέσω κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με …
μία επιστολή που έκανε την εμφάνισή της, υποδεικνύει ότι Αρχή Τηλεπικοινωνιών του Πακιστάν (PTA) σχεδιάζει να απαγορεύσει τις λέξεις εκείνες που είναι προσβλητικές ή άσεμνες από τα μηνύματα κειμένου (SMS). 

Με μία πρόχειρη ανάγνωση της επιστολή (με ημερομηνία 14 Νοέμβρη του 2011) που αποστάλθηκε από τον Muhammad Talib Doger, Γενικό Διευθυντή του (Services) PTA, δηλώνεται ότι το φιλτράρισμα του περιεχομένου των SMS θα πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο του πεδίου εφαρμογής του Επικοινωνιακού Κανονισμού του 2009 περί «προστασίας από εκούσιας, δόλιας και ενοχλητικής μορφής spam». Η επιστολή είναι γραμμένη με αναφορά σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις 18 Οκτωβρίου του 2011 στο Ισλαμαμπάντ.

Η PTA έχει διατάξει την εφαρμογή του συστήματος εντός επτά ημερών από την έκδοση της εν λόγω επιστολής. Όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης έχουν κληθεί να υποβάλλουν μηνιαία έκθεση στην PTA σχετικά με τον αριθμό των μπλοκαρισμένων μηνύματα κειμένου.

Το σημείωμα περιέχει 586 Ούρντου λέξεις (γλώσσα του Πακιστάν), καθώς και 1.109 αγγλικές προσβλητικές ή πορνογραφικές. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται λέξεις όπως «συνουσία», «προφυλακτικό» και «στήθος», καθώς και φαινομενικά συνηθισμένες λέξεις όπως «περίοδος», «όμηρος» και «φούσκωμα». Μεταξύ των πιο παράξενων είναι «ο καβάλος μαϊμούς», «wuutang» και «Ιησούς Χριστός».

Ιατρικοί όροι προς απαγόρευση:

Στήθος
Προφυλακτικό
Φούσκωμα
Συνουσία
Περίοδος
Πρόωρος
Γλώσσα
Έρπης

Λέξης της καθημερινότητας προς απαγόρευση:

Βαθύτερη
Νεράιδα
Fingerfood
Τρύπα
Όμηρος
Σκληρότερα

Θρησκευτικούς όρους προς απαγόρευση:

Διάβολος
Ο Ιησούς Χριστός

LGBT όροι που πρέπει να απαγορευθούν:

Gay
Ομοφυλόφιλος
Queer

Μουσικοί / καλλιτέχνες για απαγόρευση:

Wuutang

Ναι, η απαγόρευση είναι πολύ πραγματική και τίθεται σε ισχύ στις 21 Νοεμβρίου!

Οι πάροχοι Telenor Πακιστάν και Ufone επιβεβαίωσαν στο BBC ότι το PTA τους έχει στείλει ένα «λεξικό» των απαγορευμένων λέξεων και εκφράσεων και τους έχει διατάξει να αρχίσουν τις σαρώσεις στα SMS από την 21 Νοεμβρίου. Η Ufone προσπαθεί να βρει τρόπους για να καταφέρει να μπλοκάρει τις λέξεις αυτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC