Παραπληγικός ελέγχει ρομπότ με τη σκέψη

Παραπληγικός ελέγχει ρομπότ με τη σκέψη
 
Ένα ρομπότ που ελέγχεται μόνο από τη σκέψη ενός παραπληγικού ανθρώπου και μάλιστα από απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων παρουσίασαν σε νοσοκομείο της ελβετικής πόλης Σιόν ερευνητές.

Στην επίδειξη που έγινε ο ασθενής έστειλε νοητικά μία εντολή από το κρεβάτι του σε έναν φορητό υπολογιστή στο δωμάτιό του. Ο υπολογιστής τη μεταβίβασε σε έναν άλλο υπολογιστή και αυτός, με τη σειρά του, έδωσε εντολή να κινηθεί ένα μικρό ρομπότ ύψους 30 εκατοστών που βρισκόταν σε απόσταση 60 χλμ στο πανεπιστημιακό εργαστήριο στη Λοζάνη.

Ο εν μέρει παράλυτος, φορούσε ένα ειδικό καπέλο με ηλεκτρόδια στο κεφάλι του, το οποίο συλλάμβανε τα εγκεφαλικά κύματα του νου του και μεταβίβαζε τις σχετικές εντολές στο ρομπότ, το οποίο βρισκόταν σε άλλη πόλη.

Η ίδια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κινηθεί με τη σκέψη ένα αναπηρικό καροτσάκι. Όμως χρειάζονται ακόμα βελτιώσεις, καθώς το ηλεκτρονικό σήμα από τον εγκέφαλο προς το ρομπότ ή το καροτσάκι μπορεί να «μπερδευτεί», αν στο δωμάτιο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ή αν ο ασθενής αφαιρεθεί, κουραστεί και χάσει τη νοητική συγκέντρωσή του.

4 Σχόλια

  1. Διαβάστε ένα προφητικό βιβλίο του Michael Cordy με τον τίτλο Lucifer's Code. Είναι ακριβώς αυτό, αλλά επεκτείνει την ιστορία και παραπέρα. Δεν ξέρω αν υπάρχει στα Ελληνικά, αλλά στα Αγγλικά θέλει αρκετά καλή γνώση της γλώσσας, γιατί έχει και σχετική επιστημονικ(οφαν)ή ορολογία, με νεολογισμούς, βέβαια, μια και είναι βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Πληροφορίες για το βιβλίο από τον ιστότοπο του συγγραφέα εδώ: http://michaelcordy.com/Lucifer.html.

  2. Χωρίς σχόλια.

  3. Αναρωτιέμαι μήπως και τα θαύματα που κατά καιρούς αναφέρονται και έχουν αναφερθεί στο παρελθόν είναι ένα είδος ασύρματης επενέργειας του ανθρώπινου εγκεφάλου σε κβαντικό επίπεδο, κατά την οποία επενέργεια τα υποατομικά σωματίδια, τα κβάντα, συμπεριφερόμενα ως κύμα, επηρεάζουν το αντικείμενο της επήρρειας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επέρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι τα σωματίδια σε κβαντικό επίπεδο "αποφασίζουν" να αλλάξουν συμπεριφορά ανάλογα με το αν υπάρχει παρατήρηση ή όχι. Βλέπε σχετικό διδακτικό βίντεο εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=DfPeprQ7oGc. Είναι στα Αγγλικά, αλλά μπορεί να του βάλω υπότιτλους αν υπάρχει ενδιαφέρον Εδώ μπαίνει και το μυστήριο της Γάτας του Schrödinger. Βλέπε σχετικό άρθρο εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger%27s_cat.

  4. Σίγουρα ο άνθρωπος έχει να μάθει τόσα πολλά που αυτή την εποχή μόλις που διαφαίνονται και μάλιστα σε ελάχιστους ανθρώπους που έχουν ανοιχτό μυαλό για να τα αντιληφθούν!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC