Ανακαλύφθηκε ο «γηραιότερος» γαλαξίας στο σύμπαν

Ανακαλύφθηκε ο «γηραιότερος» γαλαξίας στο σύμπαν
 
Τα ρεκόρ δεν είναι μόνο για τον αθλητικό κόσμο, αλλά μπορεί να επιτευχθούν και στον επιστημονικό. Ποιο άλλο χαρακτηρισμό -εκτός από «ρεκόρ»- θα μπορούσαμε να δώσουμε στην ανακάλυψη του πιο μακρινού αλλά και «γηραιότερου» γαλαξία που είχαμε παρατηρήσει μέχρι σήμερα;

Η ανακάλυψη έγινε με τη συνδυασμένη ισχύ των τηλεσκοπίων «Χαμπλ» και «Σπίτσερ» της NASA, από ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Μαρκ Πόστμαν.

Το φως του γαλαξία με κωδική ονομασία MACS0647-JD, ταξίδευε για 13,3 δισ. χρόνια για να φτάσει στη Γη. Δεδομένου ότι η ηλικία του σύμπαντος εκτιμάται στα 13,7 δισ. χρόνια, οι επιστήμονες είδαν το γηραιό γαλαξία μόλις 420 εκατ. χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ.

https://i0.wp.com/techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_1163.jpeg?w=1110

Το πλάτος του πανάρχαιου γαλαξία είναι λιγότερο από 600 έτη φωτός, τη στιγμή που ο δικός μας, είναι 150.000 έτη. Λόγω της μεγάλης απόστασης από τον πλανήτη μας, η απόστασή του δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί του από άλλο τηλεσκόπιο και με άλλη μέθοδο, όπως φασματοσκοπία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ανακάλυψη αυτή «έσπασε» ρεκόρ της ίδιας αστρονομικής ομάδας, η οποία είχε ανακαλύψει γαλαξία ηλικίας 490 εκατ. ετών, δηλαδή μόλις 70 εκατ. έτη πιο «νέο» από το MACS0647-JD.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC