Η Google κατασκεύασε αυτόματο scanner βιβλίων

Η Google κατασκεύασε αυτόματο scanner βιβλίων
 
Τα τελευταία χρόνια, η Google προσπαθεί να ψηφιοποιήσει αρκετά μεγάλο όγκο βιβλίων για την υπηρεσία Google Books. Αν και ο ρυθμός πρόσθεσης νέων βιβλίων όσο πάει και μειώνεται, τα μέλη της ομάδας εφηύραν έναν νέο αυτόματο σαρωτή βιβλίων, ο οποίος θα μπορούσε να κάνει το εγχείρημα πολύ πιο γρήγορο.

Στο βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα από το GoogleTechTalks, ο μηχανικός της εταιρείας Dany Quimsiyeh παρουσιάζει το πρωτότυπο μοντέλο το οποίο σχεδίασε ο ίδιος μαζί με την ομάδα του στον ελεύθερο χρόνο τους.

Το βιβλίο τοποθετείται επάνω στον σαρωτή, και αυτός χρησιμοποιεί τον αέρα από μια συνηθισμένη σκούπα για την απομόνωση και αλλαγή των σελίδων του. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα που απαιτεί το στήσιμο, το σύστημα μπορεί να ψηφιοποιήσει ένα βιβλίο χιλίων σελίδων μέσα σε περίπου 90 λεπτά, χρόνος ο οποίος μπορεί να μειωθεί αρκετά με την χρήση ενός γρηγορότερου κινητήρα. Αντίθετα μάλιστα με άλλα συστήματα, δεν είναι απαραίτητο κάποιος να ελέγχει την λειτουργία του σαρωτή, είναι εντελώς αυτόματη.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως τα σχέδια κατασκευής του είναι «open source» και χρησιμοποιούν «ανοιχτά» διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Αυτό σημαίνει πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να κατασκευάσει το δικό του μηχάνημα, να το παραμετροποιήσει και να το βελτιώσει όπως θέλει, χωρίς να φοβάται τυχόν νομικές κυρώσεις από την Google.

Το κόστος κατασκευής του πρωτοτύπου ανέρχεται στα 1.500 δολάρια. Θεωρείται απαγορευτικό για τον μέσο χρήση, αλλά ιδανικό για βιβλιοθήκες, οργανισμούς και εκδοτικές εταιρείες που λόγω της αύξησης της δημοτικότητας των ηλεκτρονικών βιβλίων, θέλουν να ψηφιοποιήσουν μικρό ή μεγάλο μέρος της συλλογής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του project στο code.google.com/p/linear-book-scanner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC