Τις 3D τηλεοράσεις του μέλλοντος ετοιμάζει το MIT

Τις 3D τηλεοράσεις του μέλλοντος ετοιμάζει το MIT
 
Μπορεί οι «ολογραφικές» τηλεοράσεις να αποτελούν μακρινό όνειρο, όμως η ομάδα του Media Lab’s Camera Culture του MIT εργάζεται πάνω στο πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ινστιτούτο κατασκεύασε δυο πρωτότυπες υλοποιήσεις οι οποίες μπορούν να προβάλλουν 3D εικόνα από διαφορετικές οπτικές γωνίες χωρίς την ανάγκη ειδικών γυαλιών.

Σύμφωνα με το Douglas Lanman πρόκειται για μια «βιώσιμη οικονομικά επιλογή που θα μπορέσει να κυκλοφορήσει στην αγορά», ενώ η νέα τεχνολογία θα είναι αισθητά ανώτερη των σημερινών που προσφέρουν τρισδιάστατες εικόνες, με ή χωρίς ειδικά γυαλιά.

Για να καταφέρουν να υλοποιήσουν το στόχο τους, οι μηχανικοί του MIT, χρησιμοποιούν τρία επίπεδα από LCD πάνελ που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν μοτίβα φιλτράροντας το φως από pixel σε pixel.

https://i2.wp.com/techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_1053.jpeg?w=1110

Χάρη σε έναν ειδικά σχεδιασμένο αλγόριθμο, τα συγκεκριμένα μοτίβα έχουν τη δυνατότητα ανανέωσης έως και 120 φόρες το δευτερόλεπτο και χειρίζονται τον οπίσθιο φωτισμό δημιουργώντας μια σειρά από διαφορετικές εικόνες.

Το συγκεκριμένο σύστημα βασίζεται στο γεγονός ότι το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να αντιληφθεί τόσο γρήγορες εναλλαγές και έτσι δίνεται η αίσθηση στο θεατή μιας υψηλής ευκρίνειας 3D εικόνας.

Μάλιστα, επειδή το σύστημα είναι προγραμματισμένο να προβάλει τις εικόνες προς διάφορες κατευθύνσεις, έχει τη δυνατότητα για θέαση σε γωνία έως και 20 μοιρών.

https://i2.wp.com/techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_11111.jpeg?w=1110

Ένα δεύτερο project του ίδιου εργαστηρίου χρησιμοποιεί δύο επίπεδα LCD πάνελ αντί για τρία, με μια σειρά από φακούς ανάμεσά τους που στέλνουν το φως δεξιά και αριστερά με αποτέλεσμα η γωνία θέασης να αυξάνεται στις 50 μοίρες, με κάποια μικρή απώλεια στην ποιότητα της εικόνας.

Σε ερώτηση για το πότε υπολογίζει ότι θα κυκλοφορήσει μια τηλεόραση βασισμένη σε αυτά τα πρωτότυπα, ο Lanman απάντησε πως «η δουλειά μας είναι να παρουσιάζουμε δυνατότητες, όμως αν επιμένετε πιστεύω πως η έκδοση με τα δύο επίπεδα LCD πάνελ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κυκλοφορήσει στην αγορά».

https://i2.wp.com/techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_1258.jpeg?w=1110

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC