Το ChromeOS της Google συνεχίζει να εξελίσσεται

Το ChromeOS της Google συνεχίζει να εξελίσσεται
 
Ο σχεδιασμός ενός λειτουργικού συστήματος από την Google με το όνομα ChromeOS έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2010 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, δίνοντας πλέον πολλές δυνατότητες στους χρήστες.

Πρόσφατα η Google κατάφερε να ενσωματώσει στο νέο λειτουργικό το Google Play καθώς και 100GB σκληρό δίσκο στο cloud δίκτυο της, εντελώς δωρεάν. Για όποιον επιθυμεί να «πειραματιστεί» με το ChromeOS, η Google δημιούργησε ένα ανοιχτό, συγγενικό, λειτουργικό σύστημα με την ονομασία ChromiumOS.

Η Google έχει ξοδέψει πολύ χρόνο στο σχεδιασμό του νέου περιβάλλοντος και όπως φαίνεται οι προσπάθειές της αποδίδουν καρπούς. Πλέον δίνεται, ξεκάθαρα, η αίσθηση ενός προσωπικού υπολογιστή, σε αντίθεση με την αίσθηση ενός «απλού» browser. Η επιφάνεια εργασίας να αποτελείται από μία εικόνα φόντου επιλεγμένη από το χρήστη και μία γραμμή εργασιών στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης που περιέχει την ώρα, το σήμα της σύνδεσης στο Internet και μία φωτογραφία του χρήστη που είναι συνδεδεμένος την εκάστοτε στιγμή.

Στο κάτω αριστερά μέρος της επιφάνειας εργασίας βρίσκεται μια μπάρα συντομεύσεων ενώ στο κέντρο της οθόνης θα βρίσκονται τοποθετημένες οι εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί στον υπολογιστή δίνοντας μια αίσθηση mobile συσκευής.

Σύμφωνα με το CΝΕΤ που δοκίμασε το ChromeOS, ο χρόνος που χρειάζεται για να ξεκινήσει κάποιος να λειτουργεί το νέο λειτουργικό είναι περίπου 30-60 δευτερόλεπτα, όσο δηλαδή απαιτείται για να γίνει συγχρονισμός με τα δεδομένα ρυθμίσεις που έχει ο κάθε χρήστης στον Google λογαριασμό του. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη εκμάθηση του ούτε περαιτέρω ρυθμίσεις, κάτι που είναι άκρως εντυπωσιακό, ειδικά για ένα τόσο καινούριο λειτουργικό.

Όπως καταλήγουν οι σχολιαστές του CNET, το λειτουργικό της Google έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου όσον αφορά τη φιλικότητα προς τον χρήστη, την υποστήριξη πολλών γνωστών τύπων αρχείων όπως pdf, ppt, doc, zip, xls και rar και την ταχύτητα του συστήματος.

Αν και δεν υποστηρίζονται εφαρμογές, με την τυπική έννοια του όρου τουλάχιστον, η υποστήριξη αρκετών ειδών web-based εφαρμογών, ακόμα και παιχνίδια (μέσω HTML5) κρίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα, ενώ βέβαια ο διαρκής συγχρονισμός επιτρέπει την πρόσβαση των αρχείων από οποιονδήποτε υπολογιστή έχει σύνδεση στο διαδίκτυο.

Όσο η Google συνεχίζει να υποστηρίζει και να εξελίσσει το συγκεκριμένο project τόσο καλύτερο θα γίνεται και ίσως κάποια στιγμή, σύντομα, να είναι έτοιμο για το ευρύ κοινό.

https://i1.wp.com/techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_1016.png?w=1110

1 Comment

 1. What's the difference between Chromium OS and Google Chrome OS?
  Google Chrome OS is to Chromium OS what Google Chrome browser is to Chromium.

  Chromium OS is the open source project, used primarily by developers, with code that is available for anyone to checkout, modify, and build.

  Google Chrome OS is the Google product that OEMs ship on Chromebooks for general consumer use.

  Some specific differences:

  The two projects fundamentally share the same code base, but Google Chrome OS has some additional firmware features, including verified boot and easy recovery, which require corresponding hardware changes and thus also don't work in Chromium OS builds.

  Google Chrome OS runs on specially optimized hardware in order to get enhanced performance and security.

  Chromium OS does not auto-update (so that changes you may have made to the code are not blown away), whereas Google Chrome OS seamlessly auto-updates so that users have the latest and greatest features and fixes.

  Google Chrome OS is supported by Google and its partners; Chromium OS is supported by the open source community.

  Google Chrome OS includes some binary packages which are not allowed to be included in the Chromium OS project. A non-exhaustive list:

  Adobe Flash.

  PDF plugin.

  Netflix Instant.

  Google Talk.

  3G Cellular support (but work is on going to address this).

  Older versions of Chrome OS might contain proprietary Synaptic Touchpad Drivers.

  All recent releases (R20+) should be using the open source CMT driver.

  NB: open source drivers have long existed and are automatically used in Chromium OS.

  Google Chrome OS has a green/yellow/red logo while Chromium OS has a blue/bluer/bluest logo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC