Ένα ρομπότ στην υπηρεσία της Φουκουσίμα

Ένα ρομπότ στην υπηρεσία της Φουκουσίμα
 
Ένα ρομπότ, ανθεκτικό στη ραδιενεργή ακτινοβολία, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επισκευή του αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, παρουσίασε η ιαπωνική εταιρία Mitsubishi, σύμφωνα με το BBC. Στην ίδια κατεύθυνση, οι επίσης ιαπωνικές εταιρείες Toshiba και Hitachi έχουν παρουσιάσει πρόσφατα τα δικά τους μοντέλα.

Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές από το τσουνάμι του 2011, το οποίο έπληξε την Ιαπωνία. Ήδη, κάποια ρομπότ χρησιμοποιούνται για την επισκευή του σταθμού, ωστόσο δεν έχουν κατασκευαστεί με τις κατάλληλες για το έργο προδιαγραφές, με συνέπεια αρκετές εταιρείες να αναπτύσσουν ανθεκτικά στη ραδιενεργή ακτινοβολία ρομπότ. Βρετανός ειδικός σε θέματα τεχνολογίας τόνισε ότι η κατασκευή τέτοιων ρομπότ αποτελεί «μια μεγάλη πρόκληση για τη ρομποτική».

Το νέο ρομπότ της Mitsubishi ονομάζεται «MEISTeR» (Maintenance Equipment Integrated System of Telecontrol Robot). Το «MEISTeR» έχει ύψος 1,3 μέτρα και μπορεί να σηκώσει βάρος έως και 15 κιλά. Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με πλήθος εργαλείων και τα ηλεκτρονικά μέρη του είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν στην εκπομπή ραδιενεργών ακτινοβολιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC