Καταδίκη της Τουρκίας για περιορισμούς στο Ίντερνετ

Καταδίκη της Τουρκίας για περιορισμούς στο Ίντερνετ
 
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία να καταβάλει χρηματική αποζημίωση στον Ακαδημαϊκό Αχμέτ Γιλντιρίμ, τον οποίο και δικαίωσε για την προσφυγή του κατά της Αγκυρας, για
αυθαίρετο περιορισμό της πρόσβασης των χρηστών στο Διαδίκτυο..

Η Πρακτική, αυτή, σύμφωνα με το Δικαστήριο, συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Καταδικάζοντας την Τουρκία για την εν λόγω παραβίαση της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Δικαστήριο την υποχρέωσε να καταβάλλει στον Γιλιντρίμ 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 1.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η υπόθεση αφορούσε την απόφαση των τουρκικών αρχών, να εμποδίσουν αυθαίρετα την πρόσβαση του Αχμέτ Γιλιντρίμ σ’ όλες τις υπηρεσίες και τα δίκτυα της εταιρείας Google επειδή, σε προσωπική του σελίδα στον ιστότοπο Google Sites, είχε αναρτήσει δημοσιεύματα τα οποία – κατά την άποψη των τουρκικών αρχών – προσέβαλλαν την μνήμη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Στο σκεπτικό της απόφασης του το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης ισχύει για όλους, ανεξαρτήτως συνόρων.

Παράλληλα τονίζεται ότι η απαγόρευση πρόσβασης του Γιλιντρίμ στο Ίντερνετ έγινε, για να μην γίνονται δημόσια γνωστές οι απόψεις του και όχι διότι υπήρχαν στοιχεία για τέλεση αξιόποινων πράξεων μέσω της ιστοσελίδας του.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC