Η εξωφρενική αντίδραση του κόσμου στον πρώτο ηλεκτρονικό ιό του 1988

Η εξωφρενική αντίδραση του κόσμου στον πρώτο ηλεκτρονικό ιό του 1988

Δείτε τον πανικό των ειδικών στο πρωτοφανές για τα χρονικά του Ίντερνετ γεγονός!

Το πρώτο computer worm χτύπησε το Διαδίκτυο το 1988, όταν οι online συσκευές παραήταν περιορισμένες και αφορούσαν κυρίως σε πανεπιστημιακές και ερευνητικές εγκαταστάσεις.

Ήταν λοιπόν ο φοιτητής του περίφημου πανεπιστημίου Cornell, Robert Morris, που ανέπτυξε κατά λάθος(;) τον ιό που επηρέασε 6.000 υπολογιστές, το 10% σχεδόν των συνδεδεμένων στο Ίντερνετ μηχανημάτων της οικουμένης!

Το ηλεκτρονικό πρόγραμμα του Morris απελευθερώθηκε λοιπόν εκεί έξω και εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα, με το διαβόητο κατόπιν «Morris Worm» να αναγκάζει τη βιομηχανία της τεχνολογίας να πάρει μέτρα για τον περιορισμό της μόλυνσης και την αποφυγή φυσικά αντίστοιχων κακόβουλων ενεργειών.

Ο επώνυμος ιός ήταν, σύμφωνα με τον «πατέρα» του Robert Morris Jr., περίφημο μαθηματικό και κρυπτογράφο πλέον, «το έργο ενός προπτυχιακού φοιτητή που βαριόταν»! Ο νεαρός Morris είναι σήμερα καθηγητής στο MIT.

Ο δαιμόνιος φοιτητής δεν είχε -κατά ισχυρισμό του- πρόθεση να φέρει τα πάνω-κάτω στον πρώιμο ηλεκτρονικό κόσμο: μερικά λάθη στον κώδικα του προγράμματος μετέτρεψαν το λογισμικό σε μια αυτο-αναπαραγόμενη «μηχανή θανάτου», που δεν πήρε πολύ να θεωρηθεί σαμποτάζ, καθώς μιλάμε για τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Στο βίντεο-ρετροσπεκτίβα παρατηρούμε τον σπαρταριστό, αν και κωμικοτραγικό, πανικό που επικράτησε, όταν το «σκουλήκι» του Morris έφερε μεμιάς τη φοβία για τους ιούς στην επικράτεια του Ίντερνετ, δημιουργώντας αναπόφευκτα συλλογική παράνοια…

1 Comment

  1. Όσον αφορά την ανάπτυξη ιών έχει καταντήσει κοινότυπο για εντυπωσιασμό το γεγονός καθότι στους “παροικούντες” ειναι γνωστό πως ήταν και είναι κάτι ευκολο να γίνει, όχι μονο από το 1988, αλλά αρκετά πριν τουλάχιστον από το 1981-82.  Υπεύθυνο για αυτό, ήταν η γνωστή τεχνική TSR (terminate and stay resident ). Με την εν λόγω τεχνική μπορούσε μια ενσωματώμενη ρουτίνα λειτουργικού να αλλάξει εκτελώντας πρώτα τον δικο μας κώδικα που με τη σειρά του αν ηθελε ο “εμπνευστής” αντέγραφε τον εαυτο του σε άλλα εκτελέσιμα αρχείο που επαιζαν εκ νέου το ρόλο TSR και παει λέγοντας. Ο γράφων αν και “παροπλισμένος” τώρα, εκείνη την εποχή από το 1982 τουλάχιστον είχε αναπτύξει μεσω assembler για ερευνητικούς και μονο λογους την ιδια τεχνική, δημιουργώντας και κάποιους πειραματικούς “ιους” .  
    Αν και άσχετο κάπως με το θέμα, όποιος θέλει ας ελέγξει το αντιβαιρους που έχει, κάνοντας έλεγχο με κλικ στον ακόλουθο συνδεσμο (μη φοβηθείτε από το αποτέλεσμα αφού ειναι μόνο για έλεγχο)… http://www.eicar.org/download/eicar.com.txt

    Αυτό άλλωστε κάνουν ολα τα αντιβάιρους συμβατικά αναζητώντας να βρούν μία μοναδική σημαντική συμβολοσειρά που ειναι ενδεικτική για κάθε ιό.. Α.Σ.Π.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC