Το προφίλ των «Τρολ»: Ναρκισσιστές, με τάση χειραγώγησης και ψήγματα σαδισμού

Το προφίλ των «Τρολ»: Ναρκισσιστές, με τάση χειραγώγησης και ψήγματα σαδισμού

Τα τρολ αποτελούν μια από τις κλασικές και καθόλου σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί κανείς να συναντήσει στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια «τέχνη» που λίγοι άνθρωποι κατέχουν και κέντρισε το ενδιαφέρον μιας ομάδας ψυχολόγων από τον Καναδά, στο να δημιουργήσουν το προφίλ αυτού του ειδικού τύπου ανθρώπου στο ίντερνετ.

Σύμφωνα με το Slate, υπάρχουν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της συμπεριφοράς του trolling και της Σκοτεινής Τετράδας, ένας όρος που έχουν εφεύρει οι ψυχολόγοι και περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

Μακιαβελισμός: η τάση εξαπάτησης και χειραγώγησης των άλλω

Ναρκισσισμός: ο υπέρμετρος εγωκεντρισμός

Ψυχοπάθεια: η έλλειψη ενοχών/τύψεων και ενσυναίσθησης

Σαδισμός: η ευχαρίστηση με τον πόνο των άλλων

Οπως αναφέρει το techgear, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για παράδειγμα τι απολαμβάνουν περισσότερο σε ιστοσελίδες σχολιασμού: τη «συζήτηση σημαντικών για σένα προβλημάτων», τη «χαλαρή κουβέντα με άλλους», τη «δημιουργία νέων φίλων», το «trolling» και «άλλο».

Σε συνδυασμό με μια σειρά ειδικών ερωτήσεων για την αναγνώριση των χαρακτηριστικών της Σκοτεινής Τετράδας, προέκυψε το παρακάτω διάγραμμα:

E.E. Buckels et al, "Trolls just want to have fun," Personality

Οπως προέκυψε από την έρευνα, πάντως, μόλις το 5.6% δήλωσαν ότι τρολάρουν, ενώ το 41.3% αποφεύγει εντελώς τα σχόλια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC