Το τρισδιάστατο τύπωμα σπιτιών γίνεται παιχνιδάκι!

Εταιρία τυπώνει 10 οικίες σε λιγότερο από μία μέρα και με κόστος «ψίχουλα»…

Την ώρα που οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές κάνουν πλέον θαύματα, παράγοντας από έπιπλα, ηχεία και εξαρτήματα αεροπλάνων και δορυφόρων μέχρι και φαγητό(!), η WinSun Decoration Design Engineering Co, με έδρα τη Σαγκάη, σκέφτεται σαφώς πιο μεγαλόπνοα.

dokplrrintdtyum1

Αντί να κατασκευάζει λοιπόν μικρά πλαστικά αντικείμενα με 3D printers στο μέγεθος των συνηθισμένων εκτυπωτών μας, αλλάζει τους όρους της συζήτησης και παράγει προκατασκευασμένα σπίτια από τσιμέντο μέσω ενός θεόρατου πραγματικά τρισδιάστατου εκτυπωτή!

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, τα τυπωμένα σπίτια δεν είναι ακριβώς καινούρια ιστορία. Εταιρίες στον κόσμο έχουν αγκαλιάσει την ιδέα της προσθετικής οικοδομικής, όπως τη λένε, πολύ πριν ο όρος «3D printing» γίνει δημοφιλής.

Ο λόγος λοιπόν που κάνει τις προκατασκευασμένες οικίες της WinSun εντυπωσιακές είναι ο ρυθμός της παραγωγής τους, αλλά και το χαμηλό τους κόστος φυσικά. Κι αυτό γιατί οι 4 πελώριοι χτιστοί εκτυπωτές της (με διαστάσεις 10 μέτρα x 6,6 μέτρα x 150 μέτρα) παράγουν 10 λειτουργικές κατοικίες την ημέρα(!), 200 τετραγωνικών μέτρων, με κόστος που δεν υπερβαίνει τα 3.500 ευρώ (4.800 δολάρια).

dokplrrintdtyum2

Το ειδικό μείγμα σκυροδέματος χτίζεται από τον εκτυπωτή στρώμα το στρώμα και μόλις στεγνώσει το τσιμέντο, το σπίτι προικοδοτείται με πόρτες, παράθυρα και οροφή. Και το κερασάκι στην τούρτα δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι το τσιμέντο είναι από ανακυκλωμένα υλικά, κάτι που ρίχνει δραστικά το κόστος της κατασκευής (όπως και η απουσία οικοδόμων στην όλη διαδικασία).

dokplrrintdtyum4 Η οικιστική λύση της WinSun είναι ιδανική για φτηνές κατοικίες στα χαμηλότερα στρώματα του κινεζικού πληθυσμού, αν και οι ανάγκες για οικονομικά σπίτια είναι παγκόσμια.

dokplrrintdtyum3

Την ώρα λοιπόν του η τρισδιάστατη τεχνολογία εκτύπωσης είναι το απόλυτο μέλλον, η κινεζική φίρμα το αποδεικνύει αυτό πέραν αμφιβολίας.
Και κάποια στιγμή έτσι θα φτιάχνονται και οι ουρανοξύστες…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC