Ενας μύθος γίνεται πραγματικότητα: Η Ρωσία φτιάχνει σύγχρονη «Κιβωτό του Νώε» με DNA από κάθε είδος του πλανήτη

Ενας μύθος γίνεται πραγματικότητα: Η Ρωσία φτιάχνει σύγχρονη «Κιβωτό του Νώε» με DNA από κάθε είδος του πλανήτη

Επιχορηγούμενοι με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, οι επιστήμονες του κρατικού πανεπιστημίου της Ρωσίας κλήθηκαν να… μετατρέψουν ένα μύθο σε πραγματικότητα. Παίρνοντας DNA από κάθε είδος του πλανήτη, έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα πλοίο που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «βάση δεδομένων» όλου του κόσμου.

Η σύγχρονη «Κιβωτός του Νώε» έχει ήδη αρχίσει να γεμίζει τα καταστρώματα της. Το πλοίο πρόκειται να έχει τεράστιες διαστάσεις, αφού το μέγεθος του θα ξεπερνάει τα 430 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ολο το πρότζεκτ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2018, όταν και θα έχει συλλεχθεί γενετικό υλικό από κάθε είδος που υπάρχει, ή έχει υπάρξει, στην Γη.

Αναλογιζόμενοι τα πολλά είδη του πλανήτη που τείνουν να εξαφανιστούν για πάντα, οι Ρώσοι επιστήμονες ξεκίνησαν ένα τεράστιο «σαφάρι» με στόχο να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων. Μάλιστα, η περίοδος που επέλεξαν να φτιάξουν την δικιά τους κιβωτό ίσως και να είναι ιδανική, αν σκεφτεί κανείς ότι το ποσοστό των ειδών υπό εξαφάνιση έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας για την τεράστια επιχείρηση που έχει στήσει το πανεπιστήμιο της Ρωσίας, ο πρύτανης του ιδρύματος τόνισε: «Καλώ το πρότζεκτ ‘Κιβωτό του Νώε’ καθώς ο στόχος του είναι ακριβώς αυτός. Να δημιουργηθεί ένας θεματοφύλακας, ή καλύτερα μια βάση δεδομένων, κάθε ζωντανού οργανισμού στην Γη, συμπεριλαμβανομένων και των εξαφανισμένων ειδών. Γενετικό υλικό από κάθε είδος θα είναι αποθηκευμένο μέσα στο πλοίο, ενώ παράλληλα θα περιέχεται και ένα σύστημα πληροφοριών. Από την βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, θα είναι δυνατή και η αναπαραγωγή των ειδών»

Για να ολοκληρωθεί το ομολογουμένως δύσκολο πρότζεκτ του Ρωσικού πανεπιστημίου, έχουν συμβάλλει αρκετοί οργανισμοί. Το πανεπιστήμιο έχει έρθει σε συνεργασία με ανθρωπολογικά και ζωολογικά μουσεία, αλλά και με τον Βοτανικό Κήπο. «Αν ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρότζεκτ, θα είναι ένα τεράστιο επίτευγμα στην ιστορία της Ρωσίας. Η πρώτη ολοκληρωμένη ‘Κιβωτός του Νώε’ θα είναι γεγονός» υπογράμμισε ο πρύτανης Βίκτορ Σαντιβνίτς.

 

1 Comment

 1. Και όμως δεν μπορεί να περιλάβει όλα τα είδη που υπάρχουν στη Γη,
  δεδομένου ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα όλα. Υπάρχουν νέα είδη που
  ανακαλύπτονται κάθε τόσο. Επίσης νομίζω ότι είναι λάθος να κατασκευαστεί
  πλοίο για τη φύλαξη αυτών των ειδών, δεδομένου ότι κάθε πλοίο μπορεί
  κάποια στιγμή να βυθιστεί. Με άλλα λόγια, ένα πλοίο δεν παρέχει ασφαλή
  φύλαξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC