Αυτό είναι το χειρότερο password του 2014 -Καμία ευρηματικότητα και «σπάει» εύκολα

Αυτό είναι το χειρότερο password του 2014 -Καμία ευρηματικότητα και «σπάει» εύκολα

Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο πιο κοινότυπος κωδικός πρόσβασης, το 123456, αναδείχθηκε και για το 2014 το χειρότερο password στον κόσμο.

Ο τίτλος αυτός δίνεται από το 2011, κάθε χρονιά από την αμερικανική εταιρεία SplashData, στον κωδικό που παραβιάζεται πιο εύκολα από τον οποιοδήποτε και πρόκειται για ένα κοινότυπο και επισφαλές password.

Δεύτερος στη σειρά κοινοτυπίας είναι ο εξίσου «ευφάνταστος» κωδικός: password. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι εξής κωδικοί: 12345, 12345678, qwerty (τα πρώτα έξι γράμματα ενός πληκτρολογίου), 123456789, 1234, baseball, dragon και football. Η κατάταξη βασίζεται σε διαρροές κωδικών που γίνονται στο διαδίκτυο, έπειτα από επιθέσεις χάκερ. Για το 2014, ελήφθησαν υπόψη 3,4 εκατομμύρια κωδικοί που διέρρευσαν.

Ο επικεφαλής της SplashData, Μόργκαν Σλέιν, τόνισε ότι οι χρήστες καλά θα κάνουν να χρησιμοποιούν διαφορετικούς κωδικούς σε διαφορετικές ιστοσελίδες και λογαριασμούς, όσο κι αν αυτό τους δυσκολεύει περισσότερο από άποψη μνήμης. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη οι χρήστες να διαλέγουν «δυνατούς» κωδικούς (κατά προτίμηση αλφαριθμητικούς με τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες, που να συνδυάζουν γράμματα και αριθμούς) και όχι «ασθενείς» κωδικούς, αν θέλουν να μην βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Για πρώτη φορά στο Top 25 των χειρότερων κωδικών εμφανίστηκαν το 696969 και το batman. Οι 9 από τους 25 χειρότερους κωδικούς αποτελούνται μόνο από αριθμούς και μάλιστα σε σειρά εύκολα προβλέψιμη. Το Top 25 των κωδικών που «έσπασαν» οι χάκερ το 2014, αποτελούν το 2,2% των κωδικών που συνολικά παραβιάστηκαν πέρυσι.

Ανάμεσα στις συμβουλές των ειδικών προς τους χρήστες, είναι να μην χρησιμοποιούν:

Αγγλικές ονομασίες αθλημάτων Τα έτη γέννησής τους (τα 1989, 1990, 1991 και 1992 βρίσκονται σταθερά ανάμεσα στα 100 χειρότερα passwords) Αγγλικά ονόματα (Thomas, Andrew, Daniel κ.α., που σταθερά βρίσκονται στο Top 50 των χειρότερων κωδικών) Αγγλικές βρισιές Φίρμες γνωστών αυτοκινήτων Τίτλους γνωστών ταινιών

1 Comment

  1. Bρείτε άλλους τρόπους προστασίας. Είναι αδύνατο να θυμόμαστε τόσα πολλά passwords που χρειάζονται, σε όλα τα forums, καταστήματα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και πολλά άλλα. Φτιάξτε εφαρμογές που να διαβάζουν το δακτυλικό αποτύπωμα, πάνω στην οθόνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC