Τα smartphone και οι οθόνες της επόμενης γενιάς – Ημιδιάφανες και εύκαμπτες ηλεκτρονικές συσκευές προ των πυλών

Τα smartphone και οι οθόνες της επόμενης γενιάς – Ημιδιάφανες και εύκαμπτες ηλεκτρονικές συσκευές προ των πυλών

Κάποτε η ημιδιάφανες ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούσαν αντικείμενα… επιστημονικής φαντασίας. Πλέον, όλα δείχνουν πως δεν θα αργήσουν να κυκλοφορήσουν στην αγορά, αφού βρέθηκε το κατάλληλο υλικό για να δημιουργηθούν.

Οι μοναδικές ιδιότητες του γραφενίου, φαίνεται πως θα αποκαλυφθούν στο ευρύ κοινό μέσα από την επόμενη γενιά ηλεκτρονικών συσκευών. Πρόκειται για ένα διάφανο υλικό που μπορεί να γίνει πολύ εύκαμπτο. Δηλαδή, με την κατάλληλη επεξεργασία, μπορεί να αποτελέσει το κύριο συστατικό για τα smartphone, τα tablets και τις οθόνες των επόμενων δεκαετιών.

Η έρευνα που αποκάλυψε τις «ιδανικές» ιδιότητες του γραφενίου έγινε από δύο βρετανικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής τον νομπελίστα Σερ Κόστια Νοβοσέλοφ. Επιστήμονες από το University of Manchester και το University of Sheffield, συνεργάστηκαν και κατάφεραν να κάνουν το πρώτο βήμα για την δημιουργία μιας εντελώς διαφορετικής οικογένειας ηλεκτρικών συσκευών.

Στην έρευνα των δύο πανεπιστημίων αποδεικνύεται πως με την κατάλληλη διεργασία, μπορεί να παραχθεί υλικό από γραφένιο, το οποίο είναι ικανό να δημιουργήσει ημιδιάφανες, εύκαμπτες και σχεδόν δισδιάστατες οθόνες. Με λίγα λόγια τα κινητά και οι τηλεοράσεις, δεν θα αργήσουν να περάσουν σε επόμενο στάδιο, έχοντας σχεδόν μηδενικό «πάχος» αλλά και ικανότητα να μεταβάλλουν το σχήμα τους.

«Μέσω της διαμόρφωσης των ετεροδομών σε ελαστικά και διάφανα υποστρώματα, δείχνουμε ότι μπορούν να παρέχουν τη βάση για εύκαμπτα και ημιδιάφανα ηλεκτρονικά προϊόντα. Το εύρος λειτουργιών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, αφού πρόκειται να αυξήσουμε τον αριθμό των διαθέσιμων 2D κρυστάλλων και να βελτιώσουμε την ηλεκτρονική ποιότητά τους» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, κ. Νοβοσέλοφ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC