Τέλος τα σκίτσα αναγνώρισης εγκληματιών – Η επαναστατική τεχνική DNA που τα αντικαθιστά

Τέλος τα σκίτσα αναγνώρισης εγκληματιών – Η επαναστατική τεχνική DNA που τα αντικαθιστά

Οπως όλα δείχνουν, ο κλασικός τρόπος αναγνώρισης εγκληματιών με… σκίτσο σε λίγο θα ανήκει στο παρελθόν. Με κατάλληλη επεξεργασία γενετικών πληροφοριών, πλέον είναι δυνατή η δημιουργία ενός ψηφιακού προσώπου που αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά του δράστη.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Penn State στην Πενσυλβάνια χρησιμοποίησαν την τεχνική της φαινοτυποποίησης DNA, εξελίσσοντας σημαντικά την διαδικασία. Παρόλο που η επιχείρηση της ψηφιακής αναγνώρισης βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, φαίνεται πως σύντομα τα μολύβια και τα χαρτιά θα… ξαναμπούν στα συρτάρια.

Για να μπορέσουν οι επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα ακριβές ψηφιακό μοντέλο, βάση του DNA, χρησιμοποίησαν μια σειρά από γενετικά χαρακτηριστικά που ευθύνονται για την διαμόρφωση του προσώπου. Τόσο το σχήμα, όσο και τα χαρακτηριστικά του προσώπου μπορούν με τον κατάλληλο τρόπο να αποκαλυφθούν μέσα από το DNA. Φυσικά, η διαδικασία αυτή παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες.

Για κάποια από τα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα τα χείλη, έχει βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα αναγνώρισης. Ωστόσο, υπάρχουν άλλα που θέλουν περαιτέρω έρευνα για να μπορέσει να αποτυπωθεί η ακριβής τους ψηφιακή μορφή.

Σε πρώτη φάση, η συγκεκριμένη τεχνική παρουσιάζει αρκετά προβλήματα. Οι δημοσιογράφοι των New York Times που αποφάσισαν να την τεστάρουν, αντιμετώπισαν δυσκολίες στην αναγνώριση των μερικών συναδέρφων τους. Ωστόσο, η ψηφιακή δημιουργία προσώπου επιδέχεται ακόμα πολλές βελτιώσεις και υπολογίζεται πως στο μέλλον θα είναι ένα από τα βασικά εργαλεία των αστυνομικών αρχών.

Δείτε φωτογραφίες από την τεχνική προσομοίωσης προσώπου:

male-female-comparison-1.jpg

snapshot-prediction-300dpi.png

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC