Ο… Αρης βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο: Τι μπορούν να πάθουν οι αστροναύτες στον «κόκκινο πλανήτη»

Ο… Αρης βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο: Τι μπορούν να πάθουν οι αστροναύτες στον «κόκκινο πλανήτη»

Την επικίνδυνη πλευρά ενός ταξιδιού στον κόκκινο πλανήτη παρουσιάζει μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα και επισημαίνει ότι μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τον εγκέφαλο των αστροναυτών.

Για να παρατηρήσουν τις αλλαγές στον εγκέφαλο που μπορεί να εμφανιστούν καθ ‘οδόν προς τον Κόκκινο Πλανήτη, οι ερευνητές εξέθεσαν ποντίκια σε φορτισμένα σωματίδια όπως εκείνα που βρίσκονται στις γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες.

Οπως αποδείχθηκε η έκθεση σε διαστημική ακτινοβολία μπορεί να θέσει τους αστροναύτες σε κίνδυνο για γνωστικά προβλήματα, ακόμα και Αλτσχάιμερ.

Χωρίς την προστατευτική μαγνητόσφαιρα της Γης, τα υψηλής ενέργειας φορτισμένα σωματίδια από τις γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες – απομεινάρια από παλιές εκρήξεις σουπερνόβα – δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βομβαρδίσουν και θα διεισδύσουν σε οποιοδήποτε διαστημικό σκάφος που θα κατευθύνεται προς τον Άρη.

Προκειμένου να διαπιστώσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο σε ένα τέτοιο διαπλανητικό ταξίδι, μια ομάδα με επικεφαλής τον Charles Limoli από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έβαλε τα ποντίκια σε μία ενιαία δέσμη ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας -συγκεκριμένα πλήρως ιονισμένο οξυγόνο και τιτάνιο- στο Εργαστήριο διαστημικής ακτινοβολίας της NASA στο Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven.

Αυτό είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη διαστημικής ακτινοβολίας που θα συναντήσουν οι αστροναύτες σε ένα ταξίδι 860 ημερών. Η ομάδα εξέθεσε επίσης τα ποντίκια σε μια δόση ακτινοβολίας που είναι ισοδύναμη με περίπου έξι ταξίδια.

Τα ποντίκια ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να έχουν λαμπερούς νευρώνες και έτσι η ομάδα ήταν σε θέση να δει τις αλλαγές στους εγκεφάλους τους. Έξι εβδομάδες μετά από την έκθεση τους στην ακτινοβολία, τα ποντίκια είχαν λιγότερες δενδριτικές συνάψεις- τα παρακλάδια που προεξέχουν από νευρώνες που μεταδίδουν ηλεκτροχημικά σήματα. Φαίνεται πως τα φορτισμένα σωματίδια έσπασαν τα εν λόγω παρακλάδια και η απώλεια τους στο παρελθόν έχει συνδεθεί με το Αλτσχάιμερ.

1 Comment

  1. This paragraph will help the internet users for building up new web
    site or even a blog from start to end.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC