Φοιτητές του ΑΠΘ διεκδικούν βραβείο από τη Microsoft -Για την καινοτόμα ιδέα τους για το Πάρκινσον

Φοιτητές του ΑΠΘ διεκδικούν βραβείο από τη Microsoft -Για την καινοτόμα ιδέα τους για το Πάρκινσον

Ανάμεσα στις 12 καλύτερες ομάδες φοιτητικής καινοτομίας στον κόσμο βρέθηκε αυτή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ.

Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή, Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να διεκδικήσει ένα από τα τρία βραβεία του διεθνούς διαγωνισμού Imagine Cup της Microsoft, με την τεχνολογική εφαρμογή «Prognosis» για τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον και την υποβοήθηση σε διαγνωσμένους ασθενείς.

Ο διαγωνισμός Imagine Cup αφορά καινοτόμες εφαρμογές ομάδων φοιτητών που με τη «χρήση της τεχνολογίας θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο» και πρόκειται να διεξαχθεί στις 27-31 Ιουλίου στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει την ευρηματικότητα των φοιτητών μέσω τεχνολογικών λύσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, όπως αυτά έχουν τεθεί από την UNESCO.

Στην φετινή διοργάνωση δήλωσαν συμμετοχή περίπου 330.000 φοιτητές από πανεπιστήμια όλου του κόσμου, εκ των οποίων επιλέχθηκαν από διεθνή επιτροπή 12 ομάδες με τα καλύτερα πρότζεκτ.

Στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον η ελληνική ομάδα του ΑΠΘ (αποτελείται από τους φοιτητές του τμήματος ΤΗΜΜΥ Δέσποινα Ευθυμιάδου, Δημήτρη Ιακωβάκη, Κωνσταντίνο Μαυροδή και Βασιλική Μπίκια) θα διεκδικήσει ένα από τα τρία βραβεία με χρηματικά έπαθλα αλλά και επενδυτικές δυνατότητες.

11127708_10205431373961000_1358373908219

prognosis_team.jpgΑπό αριστερά προς τα δεξιά: Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, Δημήτρης Ιακωβάκης, Βίκυ Μπίκια, Δέσποινα Ευθυμιάδου και Κωνσταντίνος Μαυροδής

Το σχέδιο Prognosis

Πρόκειται για μία εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα σε συνδυασμό με ένα περικάρπιο που παρακολουθεί τις δραστηριότητες του ατόμου και καταγράφει διάφορα δεδομένα, όπως τον τρόπο βαδίσματος και κινήσεων, της γραφής, αλλαγές στην φωνή και στην σταθερότητα των χεριών, στην ποιότητα του ύπνου κ.α. – χαρακτηριστικά που μπορούν να υποδείξουν ή να συνδεθούν με τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον.

prognosis.jpg

prognosis1.jpg

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηλεοντιάδη, τα δεδομένα αυτά στέλνονται σε μία μεγάλη βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει η ομάδα για τον σκοπό αυτό, μέσα από την οποία μπορούν να προκύψουν δείκτες έγκαιρης διάγνωσης (για τους υγιείς χρήστες με ιστορικό), και ταυτόχρονα να εμπλουτιστούν τα μοντέλα ανάλυσης.

Στην ίδια εφαρμογή οι ήδη διαγνωσμένοι ασθενείς μπορούν να υποβοηθηθούν τόσο σε προβλήματα βαδίσματος (όταν διακόπτεται το περπάτημα στέλνεται διέγερση στον χρήστη από το περικάρπιο μαζί με ήχο από το κινητό) όσο και στον ύπνο, μέσω ηχητικών διεγέρσεων από ειδικά ακουστικά, που στέλνουν χαμηλής συχνότητας ήχους, ώστε να διατηρείται ο εγκέφαλος σε κατάσταση ηρεμίας και να αποφεύγεται το στρες.

Ομάδες του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη έχουν διακριθεί στο διαγωνισμό «Microsoft Imagine Cup» άλλες πέντε φορές στο παρελθόν και συγκεκριμένα τις χρονιές 2004 (με το Smart Eyes, έναν πλοηγό για τυφλούς), 2005 (με το Scient Talk, πρότζεκτ μετάφρασης της νοηματικής), 2007 (με το Noesis, ένα περιβάλλον για παιδιά με αυτισμό), 2011 (με την Ηπιόνη, ένα περιβάλλον διαχείρισης πόνου) και το 2012 (με την Συμβίωση, ένα πρότζεκτ για το Αλτσχάιμερ).

Η φετινή επιλογή της ομάδας του ΑΠΘ έγινε μέσω διαγωνισμού, σε εθνικό επίπεδο, τον Απρίλιο στην Αθήνα, στον οποίο κατέλαβε την πρώτη θέση. Περισσότερες πληροφορίες για το Prognosis μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα http://prognosisproject.net

dsc_2786-1024x664.jpg

Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΘ/ prognosisproject.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC